TRUMP SE NE MIRI S PORAZOM NA IZBORIMA Pokreće pravnu bitku kako bi dokazao da je u pravu

Screenshot

Republikanski predsjednik Donald Trump i njegovi saveznici poručili su da on ne planira uskoro priznati poraz u američkim izborima.

Trump je mjesecima upozoravao na moguću izbornu prevaru, bez ikakvih dokaza, a nakon objave da je demokrat Joe Biden pobijedio u utrci za Bijelu kuću, Trump je rekao kako će pokrenuti pravnu bitku kojom se nada preokrenuti rezultate izbora u državama koje su Bidena učinile pobjednikom.

Trumpovi pomoćnici i republikanski saveznici, iako među njima postoje neke nesuglasice o tome kako nastaviti, uglavnom podržavaju njegovu strategiju.

“On bi trebao pričekati ponovno prebrojavanje (…) pa ako se ništa ne promijeni trebao bi odustati”, rekao je Trumpov pomoćnik.

Republikanci pokušavaju prikupiti najmanje 60 milijuna dolara za financiranje pravnih postupaka u nekoliko država, pa traže donacije, kazali su izvori agenciji Reuters.“On bi se trebao potruditi da se svaki glas prebroji i tražiti transparentnost”, rekao je bivši dužnosnik Bijele kuće.

No, republikanci upozoravaju da bi Trump mogao nagrditi svoju ostavštinu, ako u konačnici ne prizna poraz. Mogao bi čak narušiti svoju buduću političku moć.

“Neće se moći ponovno natjecati 2024. bude li ga pratio imidž bijesnog gubitnika”, rekao je republikanski izvor iz Kongresa.

Laura Ingraham, pobornica Donalda Tumpa, u izjavi za Fox News pozvala je Trumpa da, kada za to dođe vrijeme, prihvati nepovoljan rezultat “mirno i dostojanstveno”, a uvodničar Wall Street Journal’s napisao je da Trump “treba dokazati izbornu prevaru”.

“Ako Biden ima 270 elektorskih glasova na kraju prebrojavanja, Trump mora donijeti odluku. Nadamo se da će se u tom slučaju povući dostojanstveno”.

Biden je u sobotu izbore dobio prešavši prag elektorskih glasova na temelju rezultata u saveznoj državi Pennsylvaniji.

‘Treba uzmaknuti i priznati poraz’

Jedan od Trumpovih savjetnika rekao je da bi predstojnik ureda Mark Meadows trebao zajedno s Trumpom proraditi ideju o priznanju poraza, no ovaj tjedan je potvrđeno da je Meadows zaražen koronavirusom i u samoizolaciji je.

Bivši savjetnik rekao je da bi potpredsjednik Mike Pence ili Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner mogle biti osobe koje će predsjedniku reći kada je vrijeme, pravi trenutak da uzmakne i prizna poraz.

“Predsjedniku Trumpu treba vremena da to probavi. Sada je to svježe i nije pametno tražiti da odmah ustukne”, rekao je Ari Fleischer koji je bio predstavnik odjela za odnose s javnošću u administraciji Georgea W. Busha.

“Najbolji način da se ova zemlja održi jedinstvenom je dati predsjedniku razumno vrijeme da prihvati rezultate”, rekao je.

Trumpova kampanja već je izgubila u pravnim pokušajima na sudu u Georgiji i Nevadi da se zaustave prebrojavanja glasova, no uspjela je u Pennsylvaniji u petak kada je sud naredio izbornim vlastima da ne prebrojavaju dio glasačkih listića poslanih poštom.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI