UKRAJINSKI PROFESOR TVRDI KAKO PUTIN IMA DVIJE MOGUĆNOSTI DA BI IZVUKAO GLAVU: Usporedio trenutnu situaciju s operacijom Maslenica u Domovinskom ratu

Foto: Guliver Image

Maksim Kamenjecki, profesor s Instituta za međunarodne odnose, za N1 se osvrnuo na to kako napreduje ukrajinska protuofenziva, kako bi se posljednji ukrajinski vojni uspjeh mogli odraziti na ruskog čelnika Vladimira Putina i koji bi sljedeći potez mogao povući.

Profesor Maksim Kamenjecki je rekao da “u Kijevu vlada oprezni optimizam zbog svih ovih zbivanja na bojišnici. Iako smo u protuofenzivi u jednoj oblasti i to je bio uspjeh, sad je pod ruskom kontrolom oko 6% regije Harkiv, ali još je dosta toga za oslobađati”.

Usporedio je trenutnu situaciju s operacijom Maslenica u Domovinskom ratu. “Tako smo i mi krenuli u harkivskoj oblasti”, kazao je Kamenjecki.

Naglasio je da je ovdje riječ o “poznatom umijeću ratovanja – pokušaj prevare protivnika” te je dodao da su “Rusi razmišljali gdje bi Ukrajina mogla udariti”.

“Dakle, prevara kod mjesta udarca. Naše su snage po tom pitanju bile jače i prevarili su Ruse. Svi su govorili da će to biti na jugu, Rusi počeli s prebacivanjem snaga, a naši udarili s druge strane”, detaljnije je objasnio Kamenjecki za N1.Profesor smatra da će sljedeće mjesto udarca biti jug Ukrajine. Kamenjecki je pojasnio utjecaj ukrajinske protuofenzive na Putina:

“Mislim da je Putin takva osoba koja barem u javnosti neće priznati svoje greške. Mislim da sada ima dvije mogućnosti da bi izvukao glavu. Prva opcija je da popusti, neka verzija povlačenja ili smirivanja stanja, a druga opcija je pojačati udarce, pooštriti stanje na terenu. Koliko znamo psihologiju Putina, on je pristalica ove druge situacije.”

“Ruski lider ima problema s oligarsima i tajkunima koji mu neće oprostiti svoje gubitke. U vojsci ima problema jer ima nezadovoljnih zbog Putinovih kadrovskih rješenja. Teška su vremena za Putina i to što on ne odustaje pokazuje da nema dobre veze s realnošću”, naveo je za N1.

Kamenjecki se osvrnuo i na govor predsjednice Europske komisije Ursula von der Leyen o stanju u EU u srijedu. Rekao je da “naša prva dama je došla na tu sjednicu, to je praktički prvi put da je izaslanstvo zemlje koja nije članica prisutno na takvoj konferenciji. Europa se kao i Ukrajina boji ove zime, ali to što je čula će biti dobar znak za razmjenu informacija”.

Naglasio je da Ukrajini treba još oružja, ali dodaje da su Ukrajinci zahvalni za bilo kakvu pomoć koju Zapad pruža, bilo da je riječ o jednom tenku ili primanju izbjeglica.

“Zajedno ćemo pobijediti,” zaključio je profesor Maksim Kamenjecki za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI