Unatoč američkom upozorenju, nastavljeni radovi na plinovodu Sjeverni tok 2

Radovi na plinovodu Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju i Njemačku, prekinuti godinu dana, nastavljeni su u petak, objavila je tvrtka u priopćenju, unatoč nedavnom upozorenju Sjedinjenih Država.

Kako bi završili projekt vrijedan više od 9 milijarda eura, ruski brod Fortuna “polaže dionicu cjevovoda od 2,6 km u njemačkoj isključivom gospodarskom pojasu u Baltičkom moru”, objasnio je glasnogovornik, a prenosi agencija AFP.

Nakon te najave dionice Gazproma su skočile za 3,5 posto na moskovskoj burzi.

Sjeverni tok 2, čije je puštanje u pogon početno bilo predviđeno početkom 2020., plinovod je koji bi trebao udvostručiti kapacitete isporuke ruskog plina u odnosu na Sjeverni tok 1, koji je u funkciji od 2012., i zajamčiti sigurnost opskrbe zapadne Europe preko Baltičkog mora.

Ali na njega kritički gledaju i Sjedinjene Države i neke europske zemlje poput Poljske koje strahuju o ovisnosti Europljana o ruskom plinu, koju bi Moskva mogla iskoristiti za politički pritisak.



Nastavak radova se planira od prošlog vikenda kada su brodovi specijalizirani za ugradnju cjevovoda krenuli prema gradilištu.

Treba završiti još samo 6 posto plinovoda, prema konzorciju Sjeverni tok 2, ili 120 km u danskim vodama i 30 km u njemačkim.

Iako je 1230 kilometara gotovo završeno, projekt je naglo prekinut u prosincu 2019. nakon odluke Sjedinjenih Država da sankcioniraju tvrtke koje sudjeluju u izgradnji plinovoda.

Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje kritiziraju Sjeverni tok 2, ali naročito se Sjedinjene Države bore protiv tog projekta, koji će Njemačku učiniti “zarobljenicom” Moskve, upozorio je američki predsjednik Donald Trump 2018. godine.

Sjedinjene Države su veliki proizvođač prirodnog plina i nedavno su krenule u ofenzivu u potrazi za novim prodajnim mjestima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI