Većina krhotika izgorila po povratka u atmosferu: Ostaci kineske rakete završili u Indijskom oceanu

Stigle su dobre vijesti. Ostaci najveće kineske rakete u nedjelju su pali u Indijski ocean zapadno od Maldiva.

Većina dijelova je uništena po povratku u atmosferu.

Kineski ured za svemirsko inženjerstvo rekao je da je većina krhotina izgorjela u atmosferi, a državni mediji izvijestili su da su dijelovi rakete ponovno ušli u atmosferu u nedjelju u 4,24 sati, dok je Američko svemirsko zapovjedništvo potvrdilo  povratak rakete iznad Arapskog poluotoka, ali i da je nepoznato jesu li krhotine pale na kopno ili u vodu.

“Američko svemirsko zapovjedništvo neće objaviti točno mjesto udara i raspon pogođenog područja, koji su zasad nepoznati”, objavilo je u priopćenju na svojoj web stranici.

Budući da je većina Zemljine površine prekrivena vodom, vjerojatnost da ostaci padnu na naseljena područja na kopnu bila je mala, a vjerojatnost ozljeda još niža, prema riječima stručnjaka, ali neizvjesnost oko putanje pada rakete i neuspjeh Kine da pruži jača uvjeravanja uoči povratka rakete potaknuli su tjeskobu.



“Ključno je da Kina i sve svemirske države i komercijalni subjekti djeluju odgovorno i transparentno u svemiru kako bi osigurali sigurnost, stabilnost i dugoročnu održivost aktivnosti u svemiru”, rekao je Nelson.

Astrofizičar s Harvarda Jonathan McDowell rekao je za Reuters da je potencijalna zona krhotina mogla biti sjevernije od New Yorka, Madrida ili Pekinga, te južnije od južnog Čilea i Wellingtona na Novom Zelandu.

Otkad su veliki dijelovi NASA-ine svemirske stanice Skylab u srpnju 1979. pali u Australiju, većina zemalja nastoji izbjeći takve nekontrolirane povratke dizajnom letjelica, rekao je McDowell.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI