Velika Britanija: Dvije doze cjepiva djeluje jednako protiv brzoširećeg indijskog soja”

Prema navodima engleskih zdravstvenih dužnosnika, oni tvrde kako bi dvije doze cjepiva protiv COVID-19 mogle biti jednako učinkovite protiv brzoširećeg indijskog soja virusa kao i protiv britanskog dominantnog soja.

Britanski ministar zdravstva rekao je da su i to “prijelomni podaci” i da se sve više nada da će vlada idući mjesec moći ukinuti više ograničenja, a studija javnog zdravstva iz Engleske pokazala je da je cjepivo Pfizer-BioNTech djelovalo 88 posto na simptomatsku bolest iz varijante B.1.617.2 dva tjedna nakon druge doze, dok je 93 posto učinkovito protiv soja B.1.1.7 “Kent” koji je britanska dominantna varijanta.

Dvije doze cjepiva AstraZeneca bile su 60 posto učinkovite protiv simptomatske bolesti iz indijske varijante u usporedbi s 66 posto učinkovitosti protiv varijante Kent.


“Sve sam sigurniji da smo na putu za putokaz, jer ovi podaci pokazuju da cjepivo, nakon dvije doze, djeluje jednako učinkovito i protiv indijske varijante”, kazao je ministar zdravstva Matt Hancock.

Prema vladinim planovima, ukidanje preostalih ograničenja za koronavirus trebalo bi se dogoditi od 21. lipnja. Britanija je izbacila najbrži europski program cijepljenja do sada, ali suočila se s novim izazovom zbog širenja varijante koja je prvi put pronađena u Indiji. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI