(VIDEO) BRITANCI TVRDE DA NIJE BILO INCIDENTA U CRNOM MORU: Rusi im uzvratili, kao dokaz objavili su snimku

Screenshot: YouTube

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je snimke za koje tvrde kako prikazuju kako ruski zrakoplovi i brodovi iz krimskih voda u Crnom moru tjeraju britanski razarač HMS Defender.

Snimku su odlučili objaviti nakon što su Britanci negirali da je došlo do incidenta,
Rusija je jučer tvrdila da je njihov patrolni brod ispalio hice upozorenja prema britanskom razaraču nakon što je ušao u njihove vode dok su Britanci tvrdili da se to nije dogodilo.

Rusko Ministarstvo obrane tvrdi i kako je njihov ratni zrakoplov Su-24M, u more ispred britanskog razarača ispustio četiri bombe.


Incident se dogodio u blizini rta Fiolent na jugu Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine, što su zapadne zemlje osudile, pa poluotok još uvijek smatraju ukrajinskim teritorijem.

Britanci tvrde kako je njihov ratni brod “nevino prolazio kroz ukrajinske teritorijalne vode, prema međunarodnom pravu”.“Vjerujemo kako su Rusi provodili vojnu vježbu u Crnom moru i kako su upozorili pomorsku zajednicu na svoje aktivnosti. Nijedan hitac nije bio usmjeren prema HMS Defenderu i ne priznajemo tvrdnju da su bombe bačene na njegovu rutu”, tvrdi britansko ministarstvo obrane.

Ruski mediji pak javljaju, pozivajući se na priopćenje svog ministarstva obrane, da je britanski razarač ušao u ruske teritorijalne vode u 11.52 po lokalnom vremenu i po njima plovio tri kilometra.

“Pogranični patrolni brod ispalio je dva hica upozorenja, prvi u 12.06 i drugi u 12.08. U 12.19 borbeni avion Su-24m bacio je četiri bombe upozorenja u more pred britanskim razaračem”, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Iz ruskog ministarstva obrane dodaju kako je HMS Defender u 12.23 napustio ruske vode.
“Razarač je upozoren da će u slučaju prelaska granice biti upotrijebljeno oružje. Nije reagirao na upozorenje”, navodi se u priopćenju ruskoga ministarstva. Vojni ataše britanske ambasade pozvan je na konzultacije u rusko ministarstvo obrane”, dodaje u svom priopćenju.

Rusija je zamolila Veliku Britaniju da istraži opasne aktivnosti njezine mornarice u Crnom moru.

“Ovdje se radi o međusobnom testiranju, budući da se želi vidjeti koliko su daleko Rusi spremni ići u obrani onoga što nazivaju svojim teritorijalnim vodama, ali i koliko daleko su Velika Britanija i NATO spremni ići kako bi obranili suverenost Ukrajine”, rekla je dopisnica Sky Newsa iz Moskve Diana Magnay.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI