Viktor Orbán odao priznanje preminulom mađarskom pilotu iz Drugog svjetskog rata koji se borio na strani nacističke Njemačke

Mađarski premijer Viktor Orbán odao je priznanje nedavno preminulom pilotu mađarske ratne 101. eskadrile iz vremena Drugoga svjetskog rata, poznatije kao Pume, Endreu Franku, koji je nedavno umro u 97. godini, kao posljednji preživjeli pripadnik te zloglasne postrojbe koja se borila na strani nacističke Njemačke.

U čast tog “nacističkog pilota” nad Budimpeštom su proletjela tri Gripena mađarskih zračnih snaga, a sam Orbán nazvao ga je vitezom i herojem te je uskliknuo i slogan te postrojbe: “Naš zapovjednik je hrabrost, a naš drug – sreća”. Na kraju je rekao da su “heroji Pume letjeli u nebeskom stroju”.

Piloti Puma su, leteći na njemačkim lovcima Messerschmitt Bf 109, oborili 108 američkih bombardera i lovaca iznad Mađarske i Austrije. Letačka postrojba osnovana je u ožujku 1944. godine nakon što su u strahu od Crvene armije, koja se već približavala granicama istočne Europe, Hitlerove trupe ušle na područje Mađarske. Endre Frankó pristupio je postrojbi u 21. godini i nakon samo nekoliko sati obuke poslan je u prve borbene akcije, a u svibnju 1945. američki vojnici zarobili su ga na austrijsko-njemačkoj granici. Američka povjesničarka mađarskog podrijetla Eva Balogh smatra da je sramotno što je Orbán odao priznanje Franku, smatrajući to ne samo njegovom rehabilitacijom, nego simbolično i revizijom povijesti i mađarskog sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu na strani sila Osovine.

Naime, Orbán već godinama nastoji rehabilitirati ratnog vođu Mađarske, admirala Miklὁsa Horthyja, o kojemu govori kao o “velikom domoljubu”, nastojeći umanjiti sudjelovanje i njega i Mađarske u holokaustu u kojem je stradalo gotovo pola milijuna mađarskih Židova koje su tijekom 1944. i 1945., dakle kada se praktički već znao ishod rata i pobjednik, deportirali u nacističke koncentracijske logore smrti (uglavnom u Auschwitz).

Horthy je počeo deportaciju Židova, ali ga je u listopadu 1944. godine, kada je Crvena armija već oslobodila Rumunjsku, Bugarsku i Srbiju, državnim udarom smijenio mađarski nacist Ferenc Szálasi, vođa Strelastih križeva (Nyilaskeresztes).



Orbánova revizijska povijesna mašinerija iz tog razloga želi s Horthyja skinuti “breme” odgovornosti za progon Židova, ali deportacije su, kao što znamo, počele debelo tijekom njegova vladanja. Podsjetimo, Mađarska je pristupila Trojnom paktu 1940. godine, a kao nagradu dobila je dijelove teritorija Slovačke, Rumunjske te poslije i područja Kraljevine Jugoslavije (Međimurje, koje mu je velikodušno prepustio Ante Pavelić, i Vojvodinu) koja i danas u Mađarskoj smatraju izgubljenima Trianonskim sporazumom nakon Prvoga svjetskog rata. Orbán je prije desetak godina proglasio i Dan nacionalnog jedinstva u znak sjećanja na 4. lipnja 1920. godine kada je potpisan Trianonski ugovor, a zastave se spuštaju na pola koplja.

Nedavno je podignut i spomenik s popisom “oduzetih” teritorija. Na tom memorijalnom nostalgičnom spomeniku popisano je ukupno 12.500 gradova, sela i općina, među kojima i mnoga hrvatska mjesta sve do Rijeke, koji su do 1920. godine pripadali Mađarskoj, odnosno Austro-Ugarskoj Monarhiji. Orbánova vlada platila ga je 16 milijuna eura, a u središtu golema kompleksa, Spomenika nacionalnog jedinstva, gori vječni plamen.

Orbán ima pozitivan stav prema Miklósu Horthyju i promijenio je ime države iz Republika Mađarska u Mađarska kako bi naglasio povijesni kontinuitet državnosti bez obzira na oblik državnog uređenja, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI