Vodeći američki epidemiolog: Prva cjepiva bit će dostupna krajem prosinca ili početkom siječnja

Ako sve prođe kako treba, prve doze sigurnog i efikasnog cjepiva protiv koronavirusa bit će najvjerojatnije dostupne krajem prosinca ili početkom siječnja za visoko rizične Amerikance, rekao je u četvrtak vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci.

Na temelju sadašnjih projekcija vodećih proizvođača cjepiva Moderne i Pfizera, Amerikanci će “vjerojatno tijekom prosinca saznati hoćemo li ili ne imati sigurno i efikasno cjepivo”, rekao je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Fauci. “Prve privremene rezultate kliničkih pokusa trebali bismo, kako se nadamo, imati već u roku od nekoliko tjedana”, dodao je.

Obje tvrtke, Moderna i Pfizer, počele su završnu fazu kliničkih testova krajem srpnja, a u oba klinička ispitivanja sudjeluju deseci tisuća ljudi. Moderna je ranije u četvrtak objavila da bi sljedećeg mjeseca mogla imati prve privremene rezultate testova, dok je Pfizer, koji je prvotno trebao privremene rezultate objaviti u listopadu, taj rok sada pomaknuo na kasniji datum, najvjerojatnije odmah nakon američkih predsjedničkih izbora koji se održavaju 3. studenoga.

Rezultate kliničkih ispitivanja morat će pregledati i američka Uprava za hranu i lijekove, te Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDCP) koji bi trebao dati preporuke o tome koje bi skupine stanovništva prve trebale biti cijepljene.

Fauci je rekao da bi to u praksi značilo da bi prve doze cjepiva trebali dobiti pojedinci kojima je ono najpotrebnije “do kraja prosinca ili početkom siječnja”. On je međutim dodao da će čak i ako cjepivo bude efikasno u zaštiti od koronavirusa proći dosta vremena “dok cjepivom potaknut imunitet ne ojača nacionalno i globalno”. Naglasio je da se život neće vratiti u normalu “najmanje do kraja 2021. godine”.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI