Wall Street je porastao, u fokusu su pregovori o poticajima

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, a trgovalo se nesigurno jer nije jasno hoće li Bijela kuća i Kongres postići dogovor o novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora.

Dow Jones ojačao je 152 boda ili 0,54 posto, na 28.363 boda, dok je S&P 500 porastao 0,52 posto, na 3.453 boda, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 11.506 bodova.

Posljednjih dana ti indeksi rastu ili padaju isključivo na temelju vijesti o tome napreduju li pregovori o novim poticajnim mjerama ili ne.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, poručila je jučer da je postignut napredak u pregovorima i da bi zakonski prijedlozi mogli biti spremni vrlo skoro.

No, Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće, upozorio je da i dalje postoje znatne političke razlike, koje vjerojatno neće biti riješene prije predsjedničkih izbora 3. studenoga.“Vijesti o pregovorima neprestano stižu, no mislim da se tržište naviklo na njih, pa svaka nova vijest ima sve manje utjecaja na tržište. Pregovori o dodatnim poticajima traju tako dugo da su ekonomske posljedice novih mjera već ugrađene u tržište”, kaže.

Mike Zigmont, direktor u tvrtki Harvest Volatility Management.

Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin već dugo pregovaraju o fiskalnim poticajima, a sada je ‘na stolu’ iznos od gotovo 2.000 milijardi dolara, što je svota kojoj se protive republikanci u Senatu jer su zabrinuti u vezi deficita saveznog proračuna.

Pozitivno je, pak, na tržište utjecalo izvješće koje ukazuje na postupno poboljšanje situacije na tržištu rada.

Prošloga je tjedna, naime, broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima iznosio 787.000, manje nego što se očekivalo, no ukupan broj nezaposlenih i dalje je vrlo visok.

Posljednjih su dana u fokusu ulagača i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Od oko 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješće, njih 86 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su znatno manje nego lani u trećem tromjesečju.

Ulagači su na oprezu i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden, ali i zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa u nekim dijelovima SAD-a.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 5.785 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,12 posto, na 12.543 boda, a pariški CAC 0,05 posto, na 4.851 bod.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI