ZELENSKIJ ZA SVE OKRIVIO RUSE I UPOZORIO: ‘Rusija je dovela Ukrajinu i sve Europljane na rub nuklearne katastrofe’

Foto: Guliver Image / Office of the President of Ukraine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij tijekom noćnog obraćanja osvrnuo se na moguću nuklearnu katastrofu. Kazao je kako je zbog situacije u nuklearnoj elektrani u Zaporižju Europa u četvrtak bila suočena s takvom katastrofom. Istaknuo je kako je najmanje dva puta elektrana izgubila kontakt s opskrbom električne energije.

“Svijet mora shvatiti o kakvoj je prijetnji riječ: da se dizelski generatori nisu uključili, da automatizacija i osoblje naše elektrane nisu reagirali nakon prekida opskrbe strujom, sada bismo bili prisiljeni prevladavati posljedice nuklearne nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Europljane na rub nuklearne katastrofe”, kazao je.

Dodaje kako dužnosnici Međunarodne agencije za atomsku energiju moraju hitno dobiti pristup lokaciji i obaviti inspekciju.

Iz ukrajinske tvrtke Energoatom kažu kako je u četvrtak u jamama za pepeo u blizini nuklearke Zaporižja buknuo požar.

Zelenskij je za to okrivio granatiranje ruske vojske.



“Da osoblje naše postaje nije reagiralo nakon nestanka struje, tada bismo već bili prisiljeni prevladati posljedice radijacijske nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Europljane u situaciju na korak od nuklearne katastrofe”, dodao je ukrajinski predsjednik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI