Svjedok ‘inženjerac’: Brana na Peruči šeprtljavo je minirana

Miranda Cikotic/PIXSELL

ptužnica tereti Đukića da je kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa - nakon naredbe Mladića kao zapovjednika korpusa i generala tzv. Vojske Srpske krajine generala Mile Novakovića te majora Milana Korice - izdao zapovijed o rušenju brane s 30 tona eksploziva.

Saslušavanjem svjedoka na splitskom je Županijskom sudu nastavljeno suđenje generalu bivše JNA Borislavu Đukiću optuženom za ratni zločin protiv civila miniranjem brane na Peruči u siječnju 1993. Po ocjeni građevinskog inženjera Boženka Jelića, ta je brana “šeprtljavo” minirana.

Jelić, koji je kao vrhunski poznavatelj eksploziva zajedno s još četiri ‘inženjerca’ na čelu s brigadnim generalom HV-a Vladimirom Bencom utvrđivao stanje na brani nakon miniranja, na sudu je posvjedočio kako je brana minirana bez preciznosti i na brzinu, a detonacija je izvršena iz kontejnera u kojemu su bili pripadnici UNPROFOR-a, koji su branu trebali čuvati. Prisjetio se i kako je na brani vidio srbijansku televizijsku ekipu u automobilu “yugo”, koji su imali zadatak snimati njezino rušenje.

Svjedočio je i nekadašnji pripadnik 126. sinjske brigade Mile Gverić, koji je za optuženog Đukića prvi put čuo u kolovozu 1991. kada mu je poznanik ispričao da upravo Đukić prijeti napadom na Vrliku, u kojoj je u to vrijeme svjedok živio. Taj mu je poznanik rekao i da je JNA dijelila pobunjenim Srbima automatsko i poluautomatsko oružje u selu Cetini nastanjenom većinom srpskim stanovništvom. Nakon napada na Vrliku on je izbjegao u Sinj, gdje se pridružio 126. brigadi u kojoj je ostao sve do 1996. godine.

U vrijeme samog napada nisam bio na Peruči, već sam išao prema tamo. Sjećam se da smo vidjeli neprijateljske snage koje su nadirale. Mi smo bili slabo naoružani, a nakon rušenja brane smo vidjeli kako je sve poplavilo. Puno je ljudi pokušalo spasiti branu i zaustaviti vodu. Sjećam se da je Vladimir Benac otvorio ispust. Nakon zarobljavanja srpskih vojnika dio njih mi je rekao da je zapovjed za rušenje brane izdao Borislav Đukić, zaključio je svjedok.

S obzirom na dugi protek vremena od 24 godine od rušenja brane, svjedok Nikola Blažević je potvrdio svoj raniji iskaz kada je rekao rekao da je sa svojom izviđačkom grupom bio stacioniran na Orlovim stijenama, odakle su dalekozorima promatrali što radi neprijateljska vojska i to dojavljivali Hrvatskoj vojsci. Dan prije miniranja brane primijetili su 12 autobusa iz kojih su se pripadnici JNA iskrcavali kod baze UNPROFOR-a nedaleko Potravlja, dok su drugi išli prema Alebića kuli.Upitan od zamjenice Županijskog državnog odvjetništva što zna o postavljanju eksploziva na branu, odgovorio je kako je na Orlovim stijenama svaki dan tijekom jednog mjeseca čuo dugo bušenje kompresorima na brani, što je radila JNA. Za optuženog Borislava Đukića čuo je da je bio zamjenik srbijanskom generalu, kasnije optuženom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Optužnica tereti Đukića da je kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa – nakon naredbe Mladića kao zapovjednika korpusa i generala tzv. Vojske Srpske krajine generala Mile Novakovića te majora Milana Korice – izdao zapovijed o rušenju brane s 30 tona eksploziva. Eksplozija je prouzročila izravnu štetu od 90 milijuna kuna, a na sanaciju je potrošeno dodatnih deset milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Na optuženičkoj klupi u Splitu našao se samo Đukić, jer je Ratko Mladić u Haagu, Korica je nedostupan, a Novaković je umro 2015. godine.

Suđenje se nastavlja sutra.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI