SVJEDOK ISPRIČAO KAKO JE UBIJEN LUKIN DJED: Osumnjičeni se pravdao da on nije pucao, žalba mu je odbijena

Foto: Screenshot/Pixell

Odbijena je žalba Željku Badži, bivšem zapovjedniku specijalne jedinice policije (SJB Obrovac), osumnjičenom za ratni zločin nad civilima koji su ubijeni u prosincu 1991. u Jasenicama, među kojima je bio i Luka Modrić, djed kapetana naše reprezentacije i nogometaša Real Madrida, javlja Večernji.hr.

Istraga za taj zločin pokrenuta je još 1993. godine, ali tek je koncem srpnja pokrenuta istraga na Županijskom sudu u Splitu. Prije toga su zamolbenim putem 2011. godine bili ispitani Đorđe Jelić i Bogdan Gagić, nekadašnji pripadnici milicije tzv. SAO Krajine.

Njih se također sumnjičilo za likvidacije te da su zločine počinili sljedeći velikosrpsku politiku etničkog čišćenja na privremeno okupiranim područjima Hrvatske. Obdukcijski nalazi pokazali su da su civili ubijeni hicima iz vatrenog oružja i to uglavnom s leđa. Što se s njih dvojicom dogodilo nije jasno, ali istraga se okrenula u smjeru Željka Badže na Županijskom sudu u Splitu krajem srpnja.

Badžo se žalio na rješenje o provođenju istragu pobijajući tvrdnje da je on osobno pucao na neke civile jer svjedok nije rekao tko je točno pucao na civile. Osim toga, tvrdi kako on spomenutom jedinicom nije zapovijedao i da nije znao za zločine, koje je opisao kao činove samovoljnih pojedinaca, te je naveo da zločin nije mogao spriječiti. Zbog toga je u žalbi tražio da se rješenje o provođenju istrage protiv njega ukine.

Ipak, žalba mu je odbijena jer Županijski sud u Splitu smatra kako postoji dovoljna razina osnovane sumnje da su pripadnici postrojbe koju je on vodio počinili navedene zločine. Sud također napominje kako se nakon provedene istrage može odlučiti da ta istraga bude i obustavljena ili će pak rezultirati podizanjem optužnice.



O ubojstvu Modrićevog djeda svjedočili su oni koji su se skrivali po šumi dok im je on donosio hranu. Jedan njegov rođak vidio je kako se Modrić udaljava od mjesta gdje mu je predao hranu, a odmah potom primijetio je dva automobila u kojima su bili pripadnici srpskih parapostrojbi. Čuo je da se automobil zaustavio, kako netko trči, nešto viče, a zatim prvo rafalnu, a potom pojedinačnu paljbu.

“Bio sam predaleko, tako da nisam vidio tko su ti ljudi. No bio sam uvjeren da je riječ o pripadnicima tzv. specijalnog voda milicije SAO Krajine. Otišli su u smjeru zaseoka, tamo se zadržali neko vrijeme te potom otišli put Obrovca”, ispričao je taj svjedok. Sljedeći dan rodbina je našla beživotno tijelo Luke Modrića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI