TABAK O VOJNIM AVIONIMA A POZIVA I NA OPREZ: ‘Još ništa nije riješeno, tu su ogromni izazovi, Hrvatska je izabrala jako ambiciozan put’

FOTO: Pixabay / ilustracija

Vojni analitičar Igor Tabak komentirao je jučerašnju objavu Vlade koja je odlučila da će Hrvatska kupiti francuske višenamjenske borbene zrakoplove Dessault Rafale.

Tabak kaže, to ne čudi jer smo odabrali avione koji su na papiru najbolji, a hoćemo li imati problema jer nismo odabrali ponudu, primjerice, SAD-a, smatra, tek ćemo vidjeti.

“Politički gledano, nitko neće naglas kritizirati, čak i ako je jako, jako nezadovoljan izborom. To se jednostavno ne radi. Sve zemlje s kojima smo razgovarali su nam prijatelji i partneri. No to ne znači da se neke stvari ne bi mogle iza zavjesa odraziti, ali to ćemo vidjeti kroz koju godinu”, rekao je Tabak u Novom danu.

Dodaje kako je zadržavanje vlastitog ratnog zrakoplovstva daleko bolje od plaćanja drugima da štite naš zračni prostor, no, upozorava, sve je daleko od gotovog.

“Još ništa nije riješeno, kao što nije bilo ni u trećem mjesecu 2018. kada smo se odlučili za Barake. Treba ispregovarati ugovor, potpisati ugovor, treba početi zaprimati avione, pripremiti infrastrukturu, krenuti s obukom pilota… Ogromni su tu izazovi s velikim stepenicama, neke su teške i skupe, neke kadrovski problematične. Ima tu još gomila posla, Hrvatska je izabrala jako ambiciozan put uspona prema željenom vrhu”, zaključuje analitičar portala Obrana i sigurnost.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI