TAJNE TITOVIH VILA NA BRIJUNIMA: Maršal je zavodio glumice i maserke, a Jovanka označavala flomasterima koliko je vina popijeno

Foto: Pixsell

Nakon što smo pisali o vilama ‘’Costabella’’ i ‘’Kovač’’ u kojima ljetuju Milanović i Plenković, na red su stigle vile svih vila, a nalaze se na Brijunima.

Od spomenutog dvojca nisu baš omiljene, rijetko ili gotovo nikada nećete vidjeti tamo premijera i predsjednika, no nije baš uvijek bilo tako. Naravno, riječ je ‘’Bijeloj vili’’ i ‘’Vangi’’, koje su i dalje strogo čuvani predsjednički objekti.

Izgrađene su za Tita, koji je svoja ljeta obično provodio na Brijunima, dok je supruga Jovanka bila prava domaćica i upravljala osobljem koje je se bojalo ‘’ko samog vraga’’.

Jovanka bi tako, pisalo se, označila na flaši vina flomasterom koliko se popilo za vrijeme večere i idući dan zatražila tu istu flašu da vidi je li netko od osoblja pio, a ako oznaka nije štimala nastao bi krš i lom. Prva dama bila je, tvrde dobri poznavatelji ondašnjih prilika, dosta stoga i zahtijevala je red.

Nakon Tita i Jovanke, Brijune su obožavali Tuđman, ali i Mesić, koji je kako se čini koristio sve vile koje je mogao, a znao je navratiti i Ivo Josipović. Kolinda Grabar Kitarović također je voljela Brijune no ona je bila skromna pa nije spavala u vilama, već u obližnjoj vojarni Peneda. Tamo je čak primala novinare kako bi se naslikavala i kuhala za raznorazne časopise da radni narod vidi kako se ona provodi na godišnjem, ali voljelo se naglasiti da ne koristi bivše Titove vile, već spava u prašnjavim vojarnama. Ostaje nepoznato je li budila vojnike na prozivku, pozdravljala domovinu u 6 ujutro uz himnu, pritom nadgledajući jutarnju tjelovježbu svojih podređenih.



Unutrašnjost Bijele Vile (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

“Bijela vila”, najraskošnije zdanje, izgrađeno je 50-tih za Josipa Broza Tita. Do kraja života koristio bi ju kao svoju ljetnu rezidenciju i tamo provodio po puna tri mjeseca, a nekada i duže. Kao što smo već napomenuli, obožavali su je Tuđman, Mesić i Josipović, a danas zjapi prazna. Nema sastanaka, nema primanja, ali ima pospremanja.

U građevinu svakoga dana dolazi domaćica koje se brine za nju, mijenja posteljinu, čisti, provjetrava, a postoje i vrtlari koji vode brigu o grmlju, drveću i ostaloj vegetaciji. Također su zaduženi za održavanje staze, košnju trave, kako bi nekretnina od 3000 kvadrata u svakom trenutku spremna primiti nekog od naših dužnosnika, no oni ne dolaze. Vilu znaju zakupiti strani državnici, a znalo se dogoditi i da naši pozovu predsjednike i premijere, prijatelje Hrvatske s obiteljima, kako bi tamo uživali i provodili svoje odmore. Neki ju čak i zakupe za svoje odmore, no moraju biti isključivo premijerske ili predsjedničke krvi. No ne čisti se i održava samo ‘’Bijela vila’’. Čitave godine pod budnim okom osiguranja i osoblja su i vila ‘’Jadranka’’ i vila ‘’Brijunka’’. Radi se zapravo o ‘’pomoćnim’’ vilama, gdje bi se smještali gosti koji bi došli kod Tita u ‘’Bijelu vilu’’. I te vile su mondene, no ipak nisu kao ‘’Bijela’’ i ‘’Vanga’’, koja ima posebnu priču. No idemo redom.

Bijela Vila iz zraka. (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Zadnje korištenje spomenutih vila zabilježeno je za vrijeme predsjednice Grabar Kitarović i to jednom godišnje kada se tamo održava redovito okupljanje diplomatskog zbora. Diplomati obožavaju Brijune, a nikad nitko nije odbio poziv predsjednika da im se pridruže na terasi ‘’Bijele vile’’ koja nosi naziv ‘’Šarena’’, zbog kamena kojim je popločena. Baš sa šarene terase, na kojoj se nalazi i kip Augustinčićeva ‘’Eve’’, puca pogled na ‘’Vangu’’, tamo su diplomati s našim predsjednicima obožavali ići na izlete. Vangu je slučajno otkrio Tito, dok je bio u sandolini i znao pobjeći svom osiguranju, tamo je dao izgraditi vilu odnosno svoju oazu, gdje je uživao, a pristup su imali samo odabrani, kao što su svjetski poznati političari i poznate osobe kao što su glumci i glumice Sophia Loren, Richard Burton, Elizabeth Taylor, Kirk Douglas, prva žena koja je otišla u svemir Valentina Tereškova, redatelj Orson Welles i mnogi drugi.

Vila Lovorka (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Tito je obožavao kuhati pa je nerijetko kuhao za svoje goste, a svi su mu se divili kako je jednostavan i prijazan čovjek. Brojne intrige prate Titove boravke na Brijunima, Jovanka je šizila zbog brojnih Titovih afera, a zadnjih nekoliko godina njegova života, tvrde upućeni, uopće nisu razgovarali.

Smetale su je glumice s kojima je Tito ljubovao, ali i mlađahne maserke sestre Grbić s kojima se predsjednik Jugoslavije intenzivno družio zadnjih godina života. Svojedobno se govorilo kako će se svi predsjednički kompleksi otvoriti za javnost no nikada se nije postiglo striktno suglasje za takav potez. Što je na stvari, nije poznato. Izgleda da naši vladajući jako vole te objekte i ljubomorno ih čuvaju za sebe, iako tamo rijetko ili skoro nikako ne odlaze.

Unutrašnjost Vile Jadranka (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)
Facebook Comments

Loading...
DIJELI