TAJNO SNIMLJENI RAZGOVORI OTKRIVAJU KAKO SE POSLOVALO U VRIJEME MILANA BANDIĆA: Evo kako su se dogovarali i sklapali poslovi

Marin Tironi/PIXSELL

Ovaj je tjedan definitivno obilježio USKOK, odnosno njihova akcija u kojoj je uhićeno nekoliko zaposlenika zagrebačke gradske uprave zbog sumnji u koruptivne radnje.

Večernji list je došao do jednog djela tajno snimljenih razgovora između dvojca koji je prošli tjedan uhićen u sklopu policijsko-uskočke akcije.

Za sada je pokrenuto pet krakova istrage, odnosno radi se o pet akcija, a sve vode do pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

 

Privedeno deset osoba

Poduzetnik Ivan Papić i tadašnja voditeljica građevinskih projekata u Bipi, Jelena Barišić, našli su se u onom djelu koji se bavi gradskim djelatnicima koji za mito raznim poduzetnicama izdaju potrebne dozvole. U tom djelu istragom je obuhvaćeno za sada deset osoba predvođenih Milivojom Kotrlom, koji je nedavno umirovljen.



U inkriminirano vrijeme lani, Kotrla je bio voditelj Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u Sektoru za promet grada Zagreba, Gradskog ureda za prostorno uređenje. Bio je ovlašten da odlučuje kome će se izdati lokacijska dozvola te je izdavao suglasnost za tehničku dokumentaciju, pa ga se sumnjiči da je to koristio kako bi uzimao mito. Kotrla je istražiteljima priznao da je to točno te je iznio opsežnu obranu nakon čega je pušten da se u nastavku postupka brani sa slobode.

 

Na slobodu je nakon ispitivanja u USKOK-u puštena većina njegovih suosumnjičenika, kao ranije spomenuta Jelena Barišić, Krešimir Huzjan, Dubravko Milojević, Sanja Borisavljević i Goran Miličić.

Skupa kava

USKOK je tražio određivanje istražnog zatvora za Darka Baruna, pomoćnika pročelnika u Gradskom uredu za mjesnu samoupravu Papića te Ivana Rukavinu i Zdravka Čabraju.

U tajno snimljenim razgovorima između Kotrle i ostalih osumnjičenika može se čuti kako se dogovaraju gdje se i zbog čega nalaze te tko traži koliko novca, kao i što će se s tim novcem dogoditi.

 

Tako Barišić Papiću 3. rujna lani šalje poruku u kojoj piše da ide na jednu skupu kavu u Zaprešić. Skupa kava je sastanak s Kotrlom, na kojoj je očito sve dogovoreno što se može shvatiti iz daljnje komunikacije Barišić i Papića.

Njih se dvoje 11. rujna lani sastaju u Papićevom lokalu u Maksimiru, a nakon kraćeg vremena Papić iz muške torbice vadi bijelu kuvertu i daje je Barišić koju ona sprema u svoju torbicu.

“Točno je da sam primio mito”

Sumnje USKOK-a da je tu riječ i primanju i davanju mita, potvrđuju dva od tri aktera ove priče. Kotrla i  Barišić su iznijeli svoje obrane te su priznali počinjenje djela.

“Točno je da sam primio mito. Jelena Barišić je projektantica i žalila se rješenje o naknadi koju je potrebno platiti za dodatna parkirana mjesta. Dogovorili smo da napiše žalbu, a za to mi je nakon što je donesena odluka u čijoj sam izradi i ja sudjelovao, dala novčanu naknadu od 1300 eura. Oko toga nisam razgovarao s Papićem već s njom, koja mi je neposredno predala novac”, rekao je Kotrla.

 

Priznao je i da je po sličnom principu, za rješavanje problema, uzeo i 5000 eura od Krešimira Huzjana te da je zajedno sa Zdravkom Čabrajom za novčanu naknadu “rješavao” i problem Ivanu Rukavini.

Sastanci između Kotrle i osumnjičenika koji mu daju novac, odvijaju se po parkinzima i restoranima, a istražitelji koji su Kotrlu i ostale tajno pratili i prisluškivali snimili su i pojedine situacije kada se Kotrla s nekim sastaje, taj netko mu daje novac, a on potom kuverte s novcem stavlja u džep. Neke od tih primopredaja novca odvijale su se i na parkingu zagrebačkog poglavarstva.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI