TAJVAN SE PROTIVI KINESKOJ IDEJI: Traže suverenost i ne žele da se zemljom upravlja po modelu ‘jedna zemlja, dva sustava’

Pixabay

Vlast na Tajvanu neće odustati od suverenosti te države i postizanja kompromisa u pogledu slobode i demokracije. Tajvanski narod jasno je protiv kineske ideje da se Tajvanom upravlja po modelu “jedna zemlja, dva sustava”.

Ta je izjava došla kao odgovor na izjavu kineskog predsjednika Xi Jinpinga u govoru na otvorenju kongresa Komunističke partije u Pekingu “da je na kineskom narodu da riješi tajvansko pitanje te da se Kina nikada neće odreći upotrebe sile za stavljanje Tajvana pod svoju kontrolu”.

Održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu zajednička je odgovornost obiju strana a susret na bojnome polju nije opcija, ističe tajvanski predsjednički ured u priopćenju.

Kina, koja tvrdi da je demokratski Tajvan jedna od njezinih pokrajina, odavno se obvezala staviti Tajvan pod svoju kontrolu i nije isključila mogućnost primjene sile kako bi postigla taj cilj.

Tajvanska vlada strogo se protivi kineskim težnjama i kaže da o svojoj budućnosti može isključivo odlučivati 23 milijuna stanovnika te otočne države. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI