TAKO TO RADE LIDERI! PUTINOVE MJERE ZA SPAS OD KRIZE: Ovo morate, ali baš morate pročitati

Screenshot

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je set mjera kojima namjerava smanjiti posljedice pandemije koronavirusa na ekonomiju pa je tako objavio da će naredni tjedan cijela zemlja biti neradna. Osim toga, Rusija će obiteljima s djecom u naredna tri mjeseca isplatiti po 5000 rubalja za svako dijete do tri godine, nezaposlenima će pak rasti iznos socijalne pomoći, dok će građanima čija primanja budu pala na ispod 30 posto biti omogućen moratorij na isplate kredita. U dodatne mjere obuhvatio je izjednačavanje naknada sa nezaposlenima sa minimalnom zaradom, set mjera uključuje i mala te srednja poduzeća kojima će se odobriti odgađanje plaćanja poreza na šest mjeseci.

Za održivi realnog sektora privrede spominje državne garancije, a sve što se izvozi kao su kamate i dividende oporezivati će se po stopi od 15 posto. Kamate i prihodi od nepozita i ulaganja u vrijednosti višoj od milijun rubalja oporezivati će se po stopi od 15 posto. Smanjiti će se i premije osiguranja na 15 posto za plaće veće od minimalne zarade. Šestomjesečni moratorij na stečaj namijenio je Putin za poduzeća koja se nalaze u teškoj situaciji, a mehanizmom za produženje kredita individualnim poduzetnicima u sektorima pogođenim pandemijom korone još je jedna u nizu mjera. Putin smatra kako je trenutno potrebno pomoć pružiti malim i srednjim te mikro poduzećima kako bi nastavila s radom i zadržala zaposlene.

Prema Putinu, najvažniji je zadatak da se osigura stabilnost na tržištu rada, da se spriječi porast nezaposlenosti. Zato je obećao pomoć biznisu, pa će mala i srednja poduzeća dobiti odlaganje svih poreza osim PDV-a za narednih pola godine. Također mala i srednja te mikropodzeća koja su se našla u teškoj situaciji mogu računati na produženje kredita za narednih šest mjeseci. Vlada i Centralna banka su dobile naputak za poduzimanje dodatnih mjera kako bi osigurali održivo kreditiranje realnog sektora što uključuje i pružanje državnih garancija, kao i subvencija. ”Poduzeća koja su se našla u teškim situacijama moraju biti zaštićena od bankrota, s tim u vezi predlažem uvođenje moritorija na period od šest mjeseci na podnošenje izvještaja provjerilaca o bankrotu kompanija i naplate dugova i novčanih kaznhi”, izjavio je Putin.

Mjere su ovo koje se ponajprije odnose na one sektore u kojima je pandemija ostavila najveći utjecaj. Planira se i da dodatni prihodi budu usmjereni za potporu obiteljima s djecom, onima u kojima je netko izgubio posao, ali i onima koji su na bolovanju.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI