TAKTIKE RUSKOG PREGOVARAČKOG TIMA: Sve se temelji na diplomaciji bivšeg ministra i taktikama KGB-a

Foto: Twitter/Ministarstvo vanjskih poslova Bjelorusije

Viša stručna savjetnica ukrajinske vlade Lulija Osmolovska za The Telegraph  kazala je kako se ruski pregovarački tim služi KGB-ovom taktikom tijekom pregovora između dvije države.

“Ovaj trenutak će se pojaviti kad obje strane shvate da je status quo neprihvatljiv za sve i da se nesuglasice ne može razriješiti odlukom samo jedne strane bez komunikacije i kooperacije s drugom stranom. Rusi ne osjećaju da je za njih ovo pogodan trenutak, unatoč činjenici da na bojnom polju nisu dovoljno uspješni”, izjavila je.

Ruska pregovaračka taktika temelji se na diplomaciji bivšeg ministra vanjskih poslova SSSR-a Andreja Gromika te na KGB-ovoj praksi. Glavni cilj im je poigravanje s osjećajima protivnika da ga se na taj način spriječi napraviti racionalne procjene, dodala je Osmolovska.

“Kad se Rusi tako ponašaju i ulaze u jako osobni odnos, samo je potrebno zadržati pokersko lice i nastavi biti racionalan. Ali ovo nije nešto što je u većoj mjeri poznato ukrajinskoj javnosti ili ukrajinskim političkim elitama, jer one nisu bile uključene u pregovore s Rusima”, naglasila je.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je u utorak kako se pregovori ‘kreću puno sporije’ nego što se Moskva nadala, a ako će se stvari rješavati referendumom, kako je predložio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, to će dovesti samo do potkopavanja procesa, kazao je Peskov.



“Trpimo ogromne ljudske žrtve, a naši gradovi su razoreni. Ali ukrajinski narod je spreman to podnijeti, jer su se spremni boriti. Oni vide svjetlo na kraju tunela”, rekla je za kraj Osmolovska.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI