TALIBANI ZAUZELI JOŠ JEDAN AFGANISTANSKI GRAD: ‘Ne vode se borbe jer su se vlasti predale’

Foto: Screenshot/Facebook

Talibani su bez borbe preuzeli pod svoju kontrolu ključni grad na istoku Afganistana, Jalalabad, potvrdile su vlasti dodavši da talibanske snage osiguravaju ceste prema Pakistanu.

“Trenutačno se u Jalalabadu ne vode borbe jer su se vlasti predale talibanima”, potvrdio je afganistanski službenik za agenciju Reuters te dodao da je dozvola prolaska talibanima bio jedini način za spašavanje života civila.

Nakon pada Jalalabada, teritorij kojim kontrolira afganistanska Vlada smanjio se na područje Kabula, glavnog grada države, i nešto šire.

Osvajanje Jalalabada pobunjenicima je osiguralo kontrolu nad cestama koje povezuju Afganistan i Pakistan, a dogodilo se nakon što su talibani u subotu osvojili sjeverni grad Mazar-i-Sharif te time nastavili stezati obruč oko glavnog grada države.

Naime, nakon povlačenja snaga SAD-a i njihovih saveznika, talibani tjednima već strelovito napreduju.



Radikalno islamistička skupina zauzela je većinu Afganistana i približava se prijestolnici Kabulu gdje su utočište našle deseci tisuća ljudi iz drugih dijelova zemlje.
U međuvremenu američke snage pristižu u Kabul kako bi pomogle evakuaciju osoblja veleposlanstva, a preko vikenda stižu i britanske. Uz svoje građane oni bi trebali evakuirati civile koji su pomagali zapadnim saveznicima i sada se boje odmazde talibana.

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je slanje dodatnih vojnika u Kabul kako bi pomogli u evakuaciji američkog veleposlanstva iz Afganistana.

“Na temelju savjeta naših diplomatskih, vojnih i obavještajnih timova, pristao sam rasporediti oko 5000 američkih vojnika kako bi uredno i sigurno evakuirali američko i savezničko osoblje”, rekao je Biden.

Dodao je i da će se prevesti Afganistanci koji su u posebnom viznom programu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI