TALIJANI U PANICI: Ledenjak se ubrzano otapa i klizi prema gradiću, stanovništvo je evakuirano

Foto: Pixabay

Talijani su zabrinuti zbog događanja na najvišoj europskoj planini. Razlog je što na njihovoj strani planine Mont Blanc raste bojazan od urušavanja dijelova ili čitavog bloka ledenjaka Planpincieux u naseljeno podnožje.

Lokalne vlasti i tamošnji stručnjaci za glaciologiju neprestano nadziru kretanja i površinske promjene uz pomoć radara.

Zbog uzastopnih temperaturnih rekorda ovog ljeta, kretanja ledenjaka ponekad dosegnu i 150 centimetara dnevno.


Iako je mjesto Val Ferret u podnožju planine lani evakuirano, a ceste su u nekoliko navrata zatvarane, sa snižavanjem temperatura stanovništvo se vratilo u svoje domove. Ali sada je situacija još gora.

Iako je ledenjak okarakteriziran kao “polarni”, počeo se topiti, zbog čega se ubrzano stvara vodeni sloj ispod ledenog giganta. Ta činjenica podiže razinu straha stručnjaka, s obzirom na to da klizanje ledenjaka u tom slučaju ne bi imalo prirodnu barijeru, već poticaj.Direktor kontrole rizika prirodnih katastrofa Valerio Segor kazao je kako se scenariji razlikuju od najblažeg do onog najcrnjeg.

“Trenutno govorimo o najblažim situacijama, poput zatvaranja određenog broja planinarskih puteva, pa sve do najgore zamislive situacije u kojoj se odvaja čitav blok ledenjaka od 800 tisuća kubičnih metara leda”, rekao je Segor, piše Jutarnji list.

Iako vjeruju da se najgori scenarij neće ostvariti, stručnjaci se slažu kako je opasnost bez ikakve sumnje posljedica klimatskih promjena.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI