TEMA KOJA JE SVIJET DIGLA NA NOGE! Sudac Ustavnog suda o svemu progovorio: ‘Nemam kristalnu kuglu’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

O temi ukidanja presude Roe vs Wade u SAD-u u Točki na tjedan N1 televizije govorio je Goran Selanec, sudac Ustavnog suda.

‘Ovdje se ne radi o zakonu, već o presudi. Vrhovni sud SAD-a je sestrinska institucija našem Ustavnom sudu. Oni odlučuju o najvažnijim ustavnim pitanjima. Pitanje pobačaja i pitanje slobode izbora bilo je jedno od najvažnijih ustavnih pitanja, koje je bilo pokriveno tom odlukom, u smislu da je ženama u Americi bila osigurana sloboda izbora, i to do visoke dobi u trudnoći’, rekao je Selanec.

Kako je naveo, samom odlukom Roe vs Wade taj prag bio je postavljen na 28 tjedana.

‘Kasnije, u odluci Casey taj prag je bio pomaknut na 23 do 24 tjedna’, dodao je.

Kazao je kako se dogodilo puno događaja koji su utjecali na promjenu ove odluke.‘Dogodila su se dva i pol desetljeća predanog rada određenog spektra unutar američke politike i društva. Cijela doktorina dovedena je u pitanje kroz demokratski postupak unutar zakonodavnih tijela, i to primarno na razini saveznih država. Od 2010. nadalje imate crveni val u kojem je republikanska stranka osvajaju zakonodavna tijela i parlamente. Savezne države počele su donositi zakone koji su bili očigledno suprotni odluci Roe vs Wade’, rekao je.

Kazao je kako je dovedeno između 800 i 100 anti-pobačajnih mjera. Time se polako u pitanje doveo status koji je dominirao u akademskoj zajednici, medijima i vlasti.

‘Na ovaj način se počelo otvarati pitanje je li taj status zacementiran, kada toliki broj saveznih država donosi takve mjere i mnoge od njih uspijevaju’, istaknuo je.

Tvrdi da su se i prije ukidali presedani, ali su se uvijek ukidali na način da su se širile temeljne slobode i prava koja su temeljna za modernu demokraciju.

‘Postoje veliki prijepori unutar američkog društva. Sud sada vraća odluku na razinu saveznih država. Sada sve ovisi o tome u kojoj državi živite i tome koliko restriktivno će pojedina država ići. Kao i o tome koliko blizu vam je država koja će to dopustiti, ako i o nizu dodatnih pitanja koje ova odluka otvara’, rekao je.

Tvrdi da je ovom odlukom nastao cijeli niz pitanja na koja će trebati dati odluku.

‘To uključuje pitanje i apsolutne zabrane pobačaja. Gdje je granica? Te odgovore neće dati zakonodavac, već sudovi. Imat ćemo cijeli val novih sudskih procesa kojima će se tražiti odgovore na ova pitanja. Ovo neće stati na pobačaju, ovo će sada eksplodirati u jednom političkom procesu, i to primarno na razni saveznih država, ne toliko na federalnoj razini. Događat će se stvari koje će i dalje podrivati, to je sad već jedan dugotrajniji proces, podrivat će povjerenje građana u njihove institucije’.

Upitan je o mogućnosti ukidanja prava na pobačaj u Hrvatskoj.

‘Ako je to pitanje tumačio Ustavni sud, onda je ono u ovom trenutku zacementirano. Da ste pitali Ameriku prije 15 godina, dobili biste veoma drugačiji odgovor od onog koji ste dobili u petak. U ovom trenutku mislim da će europski odgovor biti učvršćivanje temeljnih prava. Ipak, to je relativno. Tako je danas, a što će biti za deset godina… nemam čarobnu kuglu’, odgovorio je Selanec.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI