TEŠKA VREMENA PRED NAMA: Zbog rata u Ukrajini i gospodarske krize očekuje se povećanja dolazaka migranata na Mediteran

Screenshot

Rat u Ukrajini, teška gospodarska situacija i porast cijena hrane mogao bi pokrenuti novi val migracija sa sjevera Afrike i Bliskog istoka prema zapadnoj Europi, rekli su analitičari na konferenciji održanoj pod nazivom “Regionalni rast” u grčkom gradu Patrasu. U sklopu konferencije bila je panel rasprava “Promišljanje geopolitike i migracija na Mediteranu”.

Politologinja Angeliki Dimitriadi je istaknula kako su “na Mediteranu još uvijek prisutni sukobi i nestabilnost”.

“Tome je pridodana neizvjesnost oko isporuka i cijena hrane što bi moglo utjecati na zemlje poput Tunisa, Turske i Egipta. Slika je siva. Pitanje je kako izbjeći ono što se dogodilo 2015. godine”, rekla je Dimitriadi.

Prema podacima UN-a, 2015. godine su izbjeglice, tražitelji azila i ekonomski migranti krenuli na granice Europske unije pri čemu ih je ušlo više od milijun, što je pet puta više nego godinu ranije. Uglavnom na moru poginulo ih je oko 3.770.

Bila je to najveća migrantska kriza u Europi nakon Drugog svjetskog rata.



“Zbog krize hrane će mnogi ljudi s juga Mediterana krenuti prema njegovom sjeveru”, rekao je Ronald Meinardus, voditelj programa za Mediteran u grčkom think-tanku ELIAMEP.

Napomenuo je kako će zbog teških životnih uvjeta, migranti tražiti priliku u bogatijim europskim zemljama, ali isto tako da će oni biti potrebni zemljama poput Grčke i Italije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI