TEŠKE RIJEČI U SABORNICI: Traži se novi zakon o pobačaju, desna oporba zgrožena, Petir: ‘SDP želi uvesti sterilizaciju i negira pravo na život’

Screenshot

Saborska rasprava o SDP-ovu prijedlogu zakona o medicinskom prekidu trudnoće trajala je do četiri sata ujutro u petak. Taj je prijedlog oštro napala desna oporba tumačeći da negira pravo na život nerođene djece, dok je HDZ poručio da ga neće podržati jer je prijedlog “nedorečen i nekvalitetan”.

“Ovo je pamflet za javno prepucavanje i parazitiranje na osjetljivoj društvenoj temi”, rekla je Mostova Marija Selak Raspudić za vrijeme rasprave.

Prema riječima Sabine Glasovac iz SDP-a, tim se prijedlogom “osigurava dostupan i besplatan pobačaj”.

Prijedlog zakona podržala je cijela lijevo-liberalna oporba, što je s desnice protumačeno kao stjecanje političkih bodova na slučaju trudne Mirele Čavajde.

Zna se da je ona svoje iskustvo s nefunkcioniranjem sustava ovih dana iznijela u javnosti.Nezavisna zastupnica Marijana Petir iz Klub HDZ-a prozvala je predlagatelja da “pobačaj naziva zdravstvenom skrbi, trudnoću izjednačava s bolešću, želi uvesti sterilizaciju i negira pravo na život”.

Stipe Mlinarić iz Domovinskog pokreta je bio još oštriji i upitao “koja je razlika između četnika i države koja ubija svoju djecu”.

Nezavisni Hrvoje Zekanović usporedio je predloženo s rasnim zakonima Adolfa Hitlera.

“Vi ste na strani zla”, rekao je Zekanović predlagatelju prijedloga zakona. Prozvao je i zastupnike Mosta da sedam godina šute o ovom pitanju.

“Sada će pokušati obmanuti javnost i prikazati se kao pro-liferi, a to nisu”, naglasio je Zekanović. Na početku rasprave demonstrativno je napustio sabornicu.

Desni dio oporbe neprekidno je isticao da život počinje začećem, a pobačaj ne smije biti preventivna mjera.

Na to je odgovorila Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka je rekla da hrvatski pravni sustav embrije i fetuse ne tretira kao osobe.

“Fetus nema OIB, adresu, ime i prezime. Zato nema ni zaštitu države koju imaju osobe”, naglasila je Benčić.

Premijera Andreja Plenkovića prozvala je da pet godina odbija izvršiti obavezu prema rješenju Ustavnog suda i donijeti novi zakon o pobačaju jer “ovakva rasprava u HDZ-ovim redovima ne odgovara njegovom umivenom briselskom licu u trenutku kada želi postati šefom EPP-a”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI