TEŠKO NALAZIO RIJEČI I SA SUZAMA U OČIMA SE OBRATIO SVIJETU: Charles se prisjetio svoje majke! ‘Njezina predanost i posvećenost nikad nije posustala’

Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Guliver

Novi britanski kralj Charles III. obraća se naciji nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II.

“Obraćam vam se danas s osjećajima tuge.

Tijekom cijelog života kraljica je bila inspiracija nama i cijeloj obitelj. Kraljica Elizabeta lijepo je proživjela život i služila naciji. Tu službu narodu obećavam vam i ja.

Zahvalan sam svim na izrazima sućuti, iz svih nacija. Ona se 1947. obvezala služiti svojem narodu. To je bilo više od obećanja, to je bila obveza koja je definirala njen život”, kazao je na početku kralj Charles II.

“Elizabeta je uvijek vidjela najbolje u ljudima i znam da je njena smrt izazvala tugu kod mnogih.Njezina ljubav, vodstvo i razumijevanje bili su primjer svima nama. Proživjela je ispunjen život, održala je obećanje cjeloživotne službe. U svim zemljama Commonwealtha i cijelom svijetu prisutan je velik osjećaj zahvalnosti prema mojoj majci.

Na svoj 27.rođendan zaklela se i posvetila život svojim ljudima. To je bilo više od obećanja, to je bila posvećenost. Poduzimala je žrtve, nikad se nije mijenjala. U svom životu vidjeli smo da voli tradiciju, ali i napredak koji nas je učinio velikom nacijom.

Kao što svaki pripadnik moje obitelji može potvrditi, imala je sposobnost da vidi najbolje u svim ljudima.

Znam da njezina smrt donosi veliku tugu i dijelim taj osjećaj sa svima vama. Kada je došla na prijestolje, Ujedinjena Kraljevina je bila pod pritiskom posljedica Drugoga svjetskog rata. No, postali smo civilizacija koja se promijenila.

Više neću moći posvetiti vremena humanitarnim događajima koliko bih htio. Moja supruga svoju će dužnost obnašati pošteno. Moj sin William sada preuzima moju bivšu titulu. Danas mu predajem titulu Princ od Walesa”, kaže Charles.

Nevjerojatno sam ponosan na to što je Elizabeta II. učinila. Vladari imaju odgovornost. Odgojen sam da cijenim tradicije, vrijednosti i odgovornosti naše jedinstvene povijesti. Zavjetujem se, dok mi Bog bude dao, da ću čuvati vrijednosti naše zemlje. Gdje god živite, u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva ili diljem svijeta, služit ću vam s ljubavlju i lojalno. Moj se život sada mijenja. Više neću moći dati toliko vremena i energije nevladinom sektoru. Ovo je vrijeme promjene za moju obitelj. Moja draga Camilla, koju sam oženio prije 18 godina, postaje kraljica supruga. Moj nasljednik William sada postaje vojvoda od Cornwalla, što sam ja bio više od pet desetljeća.

Želim iskazati ljubav Harryju i Meghan. U ovim trenucima bit ćemo svi zajedno, kao Commonwealth, kao zajednica. U ime cijele obitelji mogu ponuditi najveću zahvalnost za vašu sućut i podršku, to mi znači više nego što mogu opisati. Svojoj dragoj mami i pokojnom tati mogu samo reći hvala za svu ljubav i predanost obitelji, predanost zemljama i nacijama kojima je služila sve ove godine, zaključio je kralj Charles III. svoj govor.

Kraljica Elizabeta II preminula je u četvrtak, svega nekoliko sata nakon što je u Balmoralu stavljena pod liječnički nadzor zbog narušenog zdravlja. S njom je, osim obitelji, do posljednjeg trenutka bio njezin liječnik Huw Thomas, koji je po protokolu bio prvi koji je potvrdio smrt kraljice.

Nakon komemoracije u čast pokojnoj kraljici Elizabeti II. koja će se u petak u večernjim satima održati u Katedrali sv. Pavla u Londonu, u toj će se katedrali po prvi će se puta službeno intonirati “God Save the King”, de facto himna Velike Britanije. Za vrijeme vladavine Elizabete II., pjevalo se “God Save the Queen”.

Charles III., koji se požurio biti uz kraljicu prije nego što je jučer umrla u svom škotskom domu, otputovao je natrag u London s kraljicom suprugom Camillom. Tisuće ljudi dočekali su ih ispred Buckinghamske palače. Kralj je uoči obraćanja održao prvi sastanak s premijerkom Liz Truss.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI