TESLA NA EURU PONOVNO POSVAĐAO HRVATE I SRBE: ‘Baš lijepo, gledat će Srbina svaki dan. Srbin na hrvatskim parama, ima nade’

Foto: Ilustracija/Dnevno.hr

Premijer Andrej Plenković otkrio je da će se uz šahovnicu na hrvatskoj kovanici eura naći i Nikola Tesla.

Srpski mediji, koji često potenciraju raspravu čiji je Tesla, također su prenijeli vijest o hrvatskom izboru motiva za kovanice eura.

U komentarima ispod teksta objavljenog na B92 s naslovom ‘Plenković: Tesla na hrvatskoj kovanici od 50, 20 i 10 eurocenti’, razvila se rasprava između Srba i Hrvata.

Izdvojili smo samo neke od brojnih komentara čitatelja iz Srbije.

“Hahaha baš lijepo, gledat će Srbina svaki dan, a kada pogledaš koga bi i stavili iz njihove bogate povijesti. Ah da Milankovića hahaha ili možda Ferdinanda. Tužan narod, šta drugo reći”.



“Hrvati imaju veze sa Teslom koliko i Srbi sa banom Jelačićem”.

“Kad napravimo uniju s Albanijom, Turskom i ostalom braćom, mi ćemo staviti Teslu na kovanice…”.

” Srbin je uvijek najbolji izbor”.

“Svaka čast.. Srbin na hrvatskim parama..ima nade”.

“Od tolikih kraljeva, znanstvenika, tisućljetne kulture, čast Hrvata brani Srbin Tesla”.

Nije dugo trebalo čekati na odgovore komentatora iz Hrvatske.

“Pa samo je jedan Tesla bio kod vas u Srbiji, izjašnjavao se kao Srbin, to stoji, ali brate, zaobilazio vas je u širokom luku”.

“Naši istočni susjedi se trude od Tesle, hrvatskog Vlaha i Srbina – napraviti Srbijanca. E pa to tako ne ide niti će ići. Izborom Tesle Hrvati su pružili ruku prema svojim Srbima što je šahmatiralo nacionaliste u Srbiji. To se vidi i po komentarima”.

“Tesla je bio iz Hrvatske, tu je njegov dom, tu je odrastao i školovao se. Hrvatska ima jednaka prava na Teslu kao i Srbija. Uostalom, dok prisvajate Andrića, njegovu Nobelovu nagradu, Boškovića i mnoge druge se nemate pravo žaliti se na Teslu…”.

Živu raspravu u komentarima tu i tamo prekinu oni koji čitavu stvar gledaju s umjerene pozicije.

“Svaka vam čast! Vraćate Teslu na velika vrata i pokazujete koliko ga Hrvati poštuju i vole. Ipak je to prostor s kojeg je Tesla ponikao i postao to što jest. Svaka čast i za rodnu kuću-muzej Tesle, koja je sačuvana u ratnim uvjetima. Tesle su poznati pacifisti i ljudi kozmopoliti. Tesla je Amerikanac, rođen na prostoru današnje Hrvatske. Imate se čime ponositi! Eto lijepog primjera za cijelu regiju!”.

“Hvala braći Hrvatima na ovom činu. Oni ovime pokazuju da znaju poštovati velikane, čak i ako su Srbi. Ovo je prijateljska gesta i savjetujem našima da uzvrate i postave nekog Hrvatskog znanstvenika, ili povijesnu ličnost… Tako se gaje dobrosusjedski odnosi!”.

A ima i onih koji ironiziraju čitavu situaciju.

“Tako treba, staviti ga na 10, 20, 50 centi. Ipak je to kovanica koju ćemo najčešće viđat. Dobro su to napravili, da je bila na 200 eura ne bi ga često vidjeli. Ovako kad 800.000 turista dođe u Hrvatsku vidjet će pravog znanstvenika. Tesla i Hrvati!”.

“Tesla je zadužio svijet, a ova dva balkanska plemena mogu se oko njega otimati koliko hoće”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI