TESTIRALI SE ZBOG UVOĐENJA COVID POTVRDA: Otkrili su gotovo 900 zaraženih, nisu imali nikakve znakove bolesti

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U ponedjeljak, dan prije uvođenja covid potvrda, od 37.682 evidentiranih antigenskih testiranja u zadnja 24 sata, njih čak 892 je pozitivno kod osoba bez znakova bolesti COVID-19, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva u utorak.

“Visoka brojka novootkrivenih pozitivnih osoba iznova dokazuje smisao i važnost uloge COVID potvrda u kontroli širenja epidemije. U slučaju nepostojanja navedene dodatne sigurnosne mjere obveznog testiranja, tih 900 osoba i dalje bi širili zarazu u svom radnom okruženju, u svojoj obitelji i drugim prigodama što dovoljno govori o razmjeru epidemiološke štete koju smo prevenirali među našim građanima u samo jednom danu”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Objasnio je da struka procjenjuje da je neposredno spriječena zaraza u ovom slučaju kod gotovo 2000 osoba, a indirektno kudikamo više.

“Bazični reprodukcijski indeks iznosi 5 kod delta varijante što znači da jedan zaraženi delta varijantom može zaraziti 5 osoba koje nisu cijepljene i nisu preboljele bolest. Na sreću, preko 60% odraslog stanovništva je cijepljeno, a jedan dio je prebolio, pa možemo zaključiti da bi jedan pozitivni zarazio najmanje 2 osobe što bi značilo da smo spriječili zarazu 1.784 osobe pod uvjetom da se novootkriveni pridržavaju dobivenih uputa odnosno izolacije”, objasnio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Naglašavaju da brzi testovi detektiraju osobe koji imaju višu koncentraciju virusa i time su efikasni širitelji zaraze zbog čega je važno na vrijeme ih izolirati iz radne okoline. Nadalje ponovna testiranja osiguravaju da i oni koji su kod jednog testiranja lažno negativni, kod sljedećeg testiranja ipak zaprime pozitivan rezultat.



Vezano uz dvojbu koja se javlja u javnom prostoru da i cijepljeni mogu prenositi zarazu, znanstveni dokazi jasno potvrđuju da cijepljene osobe imaju znatno manju koncentraciju virusa u sluznici nosa te time znatno rjeđe mogu zaraziti nego necijepljeni, razviti teže oblike bolesti te preminuti. I sve to uz jedan uvjet, i cijepljeni i necijepljeni jednako se moraju pridržavati epidemioloških mjera – nositi masku, prati ruke i držati fizički razmak.

“Nažalost, realnost pokazuje da u 21. stoljeću postoji ljudi koji ne vjeruju znanosti, već vjeruju glasinama. Zbog njih moramo prilagođavati sustav, ljudske i materijalne resurse te odvojiti dragocjeno vrijeme koje smo mogli posvetiti pacijentima kojima je to nužno. COVID potvrde su ključan alat u zaštiti zdravlja i života naših građana, a poglavito našeg zdravstvenog sustava. Cilj nam je smanjiti opterećenje bolničkog sustava kako bismo zadržali što veći opseg zdravstvenih usluga i dostupnost zdravstvene zaštite necovid bolesnicima. Ponovno apeliram na sve necijepljene da iskoriste najefikasniju javnu zdravstvenu mjeru u povijesti čovječanstva. Cijepite se!”, zaključio je Beroš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI