TIP KOJI ĆE POMRSITI RAČUNE BERNARDIĆU, ŠKORI I PLENKOVIĆU: Na njega su svi zaboravili

Sanjin Strukic/PIXSELL

Prva izborna jedinica oduvijek je za dvije velike stranke bila posebno atraktivna. U pravilu je to jedinica u kojoj snage odmjeravaju lideri dviju opcija, a to pravilo primijenit će se i na nadolazećim parlamentarnim izborima koji će se održati 5. srpnja.

Osim što će borba za nakonost birača biti intrigantna u slavonskim i dalmatinskim izbornim jedinicama, borba za onu prvu, ujedno i zagrebačku izbornu jedinicu koja se dosadašnjih godina pokazivala kao SDP-ovo uporište, mogla bi biti intrigantna.

Prije svega, nužno je istaknuti da prva izborna jedinica obuhvaća centar i zapad Zagreba te sjeverozapad Zagrebačke županije, a na posljednjim parlamentarnim izborima, onima koji su se održali 2016., i koji su označeni kao prijevremeni, HDZ se prvi put po broju osvojenih mandata približio socijaldemokratima.

SDP-ova Narodna koalicija na tim je izborima osvojila 39,36 posto glasova, dok je HDZ u koaliciji s HSLS-om dogurao do 31,36 posto. Andrej Plenković u to je doba snage u svojoj jedinici odmjeravao s aktualnim predsjednikom Zoranom Milanovićem koji ga je pobjedio osvojivši 42.265 glasova, odnosno 54,50 posto. Plenkovića je tada dopalo 33.265 glasova, odnosno 53,38 posto.

Davor Bernardić, koji će u prvoj izbornoj jedinici na ovim izborima kao šef Partije odmjeravati snage s Plenkovićem, na prošlim je izborima bio treći na listi Narodne koalicije te je osvojio 3922 glasa. U ovoj prvoj izbornoj jedinici na skorašnjim izborima kandidat Domovinskog pokreta biti će Miroslav Škoro.



U Mostu pak još nisu odlučili koga šalju po zagrebačke glasove u ovoj jedinici.

Milan Bandić u ovu jedinicu šalje svoju Jelenu Pavičić Vukčević.

HNS se po tome pitanju također još nije izjasnio, no zato se zanimljivo ime kuha u Stranci s imenom i prezimenom. Njihov nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici mogao bi biti ugledni pedijatar Boro Nogalo koji je više od dva desetljeća bio na čelu dječije bolnice Srebrenjak. Doktor Nogalo među žiteljima metropole uživa veliki ugled, a smatra se u dobrom djelu javnosti i da je njegovo micanje sa Srebrenjaka svojevrsna nepravda, pa nije nemoguće da baš on pomrsi račune Bernardiću, Škori i Plenkoviću.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI