TISUĆE CRNOGORACA NA ULICAMA: ‘Cetinje, a ne Dedinje’

Foto: Screenshot

U Crnoj Gori na Cetinju se prema procjenama lokalnih medija okupilo oko 10 tisuća ljudi na prosvjedu protiv najavljenog ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog u Cetinju. Smatraju to poniženjem nacije. Poručuju da to mogu učiniti bilo gdje drugdje osim u Cetinju.

Al Jazeera javlja kako nema službene potvrde iz SPC-a da će se ustoličenje održati tamo, ali u javnost je procurila navodna pozivnica visokim dužnosnicima prema kojoj bi se ustoličenje trebalo održati na Cetinju.

Grupa građana Cetinja je u pozivu na okupljanje poručila da je cilj okupljanja „poziv da odustanu od namjere da podanika anticrnogorske politike ustoliče na prijestolu Sv. Petra“.

„Mi to svetogrđe nećemo dozvoliti, ma koju cijenu platili“, poručili su.

„Cetinje nije postalo gnijezdo slobode čekajući da okupatori i domaći izdajnici odstupe, no, srčano braneći ideale koji su Crnu Goru održali kroz vjekove“, dodali su.



Okupljeni nose transparente s porukama “Lovćen neće pasti”, “Crnogorska crkva u Cetinjskom manastiru”, “Odustanite, ne brukajte se”, “Tri put ura za izdajnike”, “Cetinje nije Dedinje” i drugi.

Peđa Vušurović, nekadašnji predsjednik mladih Liberalnog saveza kazao je da je poruka Prijestolnice danas poruka mira.

Prosvjednici su pročitali i deklaraciju.

U Deklaraciji je navedeno da druge domovine do Crne Gore nemaju i da neće dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimiliaciju i nikad uptapanje u “srpski svet”. Pokušaj ustoličenja mitropolita SPC na Cetinju vide kao kao simbolički dokaz pristanka na okupaciju.

“Okupaciju onih što Crnogorce ne priznaju ni kao pravoslavce, ni kao muslimane, ni katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju ni jezik ni državu, ni crkvu ni kulturu”, priopćio je Vušurović, istaknuvši, u ime okupljenih građana, da je najveća vrijednost suvremene Crne Gore njena multietnička harmonija.

“To je jedina balkanska zemlja čiji manjinski narodi pružaju podršku državnom suverenitetu, i mi marionetskoj vlasti tu civilizacijsku tekovinu nećemo dozvoliti da unizi. Crna Gora je stoljećima dio europske civilizacije i mi ćemo se svim raspoloživim sredstvima boriti za europske vrijednosti sekularizma, građanskog društva i multikulturalnog sklada, jer to je uvjet i našeg opstanka”, poručeno je sa skupa na Cetinju.

“Ne branimo mi srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namjesnika koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnome i vječitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode”, navedeno je u deklaraciji prosvjeda koju je pročitao Predrag Vušurović, nekadašnji predsjednik omladine liberalnog saveza Crne Gore – Slavka Perovića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI