TKO ĆE BITI NOVI BRITANSKI PREMIJER? Favoriti na kladionicama su Boris Johnson i Rishi Sunak

Wikimedia Commons

Nakon što je britanska premijerka Liz Truss u četvrtak dala ostavku, listu potencijalnih kandidata za novog premijera predvode donedavni čelnik Boris Johnson i bivši ministar financija Rishi Sunak. 

Sve je iznenadilo kada je Truss dala ostavku nakon samo šest tjedana na vlasti. Oni koji ju žele zamijeniti moraju pronaći stotinu glasova konzervativnih zastupnika koji će im omogućiti da se kandidiraju u ubrzanom procesu za osobu koja će postati britanski premijer.

U šest godina sada se nenadano bira peti britanski premijer i to u doba kada, prema anketama, torijevcima prijeti potop na izborima. Oporbeni laburisti pozivaju na raspisivanje prijevremenih izbora, no prema rasporedu oni bi se trebali održati najranije potkraj 2024. godine.

Novi čelnik Konzervativne stranke bit će objavljen u ponedjeljak ili u petak sljedećeg  tjedna, objavio je Reuters.

Iako su zastupnici prije tri mjeseca Johnsonu izglasali nepovjerenje, upravo on, uz Sunaka ima najveće izglede za premijersko mjesto.



“Mislim da je on dokazao da može preokrenuti stvari. On to može učiniti opet. Siguran sam da će moji kolege jasno i glasno čuti tu poruku”, rekao je konzervativni zastupnik Paul Bristow za Johnsona na radiju LBC.

Dodao je kako je “Boris Johnson ličnost koje se laburisti boje, Boris Johnson može dobiti iduće izbore”.

No, Johnson bi mogao imati poteškoća u prikupljanju stotinu glasova nakon svog trogodišnjeg mandata obilježenog skandalima i optužbama o zloupotrebi položaja.

S druge strane, Sunak je bivši analitičar Goldman Sachsa koji je ministar financija postao s dolaskom pandemije Covida-19 u Europu. On je favorit kladionica, a slijedi ga Johnson. Treća je Penny Mordaunt, bivša ministrica obrane popularna među stranačkim kolegama.

No, zasad nitko od njih još nije službeno objavio svoju kandidaturu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI