TKO ĆE BITI NOVI PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA? Milanović u srijedu donosi veliku odluku: Hoće li je Plenković prihvatiti?

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjedniku Zoranu Milanoviću Državno sudbeno vijeće u srijedu će poslati prijave za predsjednika Vrhovnog suda.

Po objavi javnog poziva, za tu poziciju javilo se troje kandidata, a među njima je i aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa.

Pored njega, prijavila se zagrebačka odvjetnica Lidija Horvat te odvjetnik Šime Savić.

Uvjeti za kandidate

Za predsjednika Vrhovnog suda može se kandidirati hrvatski državljanin koji je najmanje 15 godina radio kao pravosudni dužnosnik, odvjetnik ili javni bilježnik, sveučilišni profesor pravnih znanosti koji ima položen pravosudni ispit i najmanje 15 godina radnog iskustva nakon položenog pravosudnog ispita.Đuro Sessa izabran je po prijašnjem zakonu

Predsjednika Vrhovnog suda bira Sabor na četiri godine na prijedlog predsjednika Države. Akutualni predsjednik Đuro Sessa izabran je po prijašnjem zakonu koji nije predviđao javni natječaj. Izabrala ga je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 2017. godine.

Hoće li većina prihvatiti kandidata kojeg odabere predsjednik?

Između redaka može se zaključiti kako Zoran Milanović nije sklon Đuri Sessi, tako je i u svojoj kampanji kritizirao pravosuđe i najavljivao kako će odabrati kompetentnog kandidata. Kada prijave dođu na predsjednikov stol, postoji dobra šansa da ne odabere Sessu, ali stvari bi se mogle zakomplicirati u Saboru gdje premijer Plenković ima većinu. Tako bi Sabor mogao i odbiti prijedlog predsjednika Zorana Milanovića.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI