TKO JE BIO PROFESOR KOJEG JE SPOMENUO MILANOVIĆ: Preminuo je izbatinan i premlaćen, na podu fašističkog zatvora

Foto: Robert Anic/PIXSELL

“Biti Hrvat, uživati relativan komfor naspram Židova i Srba i ustati na oružje, biti dalmatinski partizan… Mnogi od naših didova, stričeva, ujaka, koji su bili patrioti, borci za slobodu, da im se dopusti da uče hrvatski jezik u Splitu, da profesore kao Ćiru Gamulina ne zatuku do smrti jer je govorio da je to talijanska okupacija. On ulicu nema, nije bio komunist, nije bio plemić”, rekao je predsjednik Zoran Milanović jutros na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici.

Milanović je nekoliko puta pozvao sve da zapamte to ime.

Tko je bio profesor Gamulin, čije je ime zazvao Milanović?

Ćiro Gamulin bio je hrvatski biolog, popularizator znanosti, prosvjetni djelatnik i pripadnik pokreta otpora u Drugome svjetskom ratu.

Rođen je u Jelsi 1903. godine, u Zagrebu je diplomirao biologiju i matematiku. U Splitu je bio profesor biologije Muške realne gimnazije kada ga je zatekla talijanska okupacija.



Profesora Gamulina ubili su talijanski fašisti zvjerskim mučenjem 17. travnja 1942. godine, jer je đacima, zatekavši ih u smijehu, rekao da doba talijanske okupacije, čija se obljetnica tada obilježavala, nije prigoda za smijeh, nego je dan za plakanje.

Širio je parolu otpora ‘Danas nitko ne smije na ulicu’, a netko ga je prokazao.

Nakon uhićenja, vojnici su mu pretresli stan i našli bilježnicu u kojoj je zapisivao rezultate društvene igre koju su igrali tijekom policijski sata, za što je policija bila uvjerena da se radi o tajnim šiframa koje dokazuju povezanost s komunistima.

Na ispitivanju su ga mučili čitav dan i noć, pretrpio je teške batine pendrecima i stolicama, a preminuo je, izbatinan i premlaćen, na podu fašističkog zatvora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI