Tko je dama zaslužna za nezapamćeni predsjedničin gaf?

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Koliko je snažno odjeknula poruka predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koju je odaslala povodom smrti odvjetnika Marijana Hanžekovića, možda ponajbolje svjedoči osvrt kojega je na tu temu napisao novinar portala dnevno Marin Vlahović. Zbog činjenice da je Predsjednica odvjetnika široj javnosti znanog ponajprije po ovrhama okarakterizirala kao humanista, Vlahović ju je opisao kao neiskrenu te konstatirao da je napokon skinula masku i pokazala svoje pravo lice.

No, ono što je u cijeloj priči oko Grabar-Kitarović ostalo visjeti u zraku jest pitanje čiji je to propust i tko je autor tih čuvenih redaka koji su ostavili toliki dojam na javnost. Naime, nije tajna kako predsjednica u paleti savjetnika ima i one koji su zaduženi za njezina obraćanja javnosti, a koji su, među ostalim, zaduženi za savjetovanje pa i slaganje brzojava sućuti. Kako saznajemo iz izvora bliskih Grabar-Kitarović i u slučaju Hanžeković, zbog kojega je javnost podivljala, dogodilo se upravo to. Riječ je o propustu nedavno imenovane glasnogovornice predsjedničina Ureda Ivane Crnić.

Podsjetimo, dotična dama na ovu je poziciju dospjela nakon što je predsjednica odlučila uozbiljiti svoj tim te zamijeniti mladog Luku Đurića. Ovog neiskusnog studenta Verna smatralo se jednim od najodgovornijih za pad predsjedničine popularnosti te su mu se kroz kratku karijeru u Uredu predsjednice potkrale mnoge greške. No, iako je posljednjih nekoliko mjeseci predsjednica stabilizirala rejting, brzojav upućen povodom smrti odvjetnika Hanžekovića mogla bi skupo platiti pa je jasno kako iskustvo koje posjeduje Crnić i nije odveć valjano iskorišteno.

Podsjetimo, kao što je portal dnevno ranije pisao Crnić je prije ove funkcije bila glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova i europskih intergracije, a s te pozicije 2006. godine uklonila ju je upravo Grabar-Kitarović, koja je u to vrijeme bila ministrica.

Valja napomenuti kako je dotična te godine smijenjena nakon što je u tom ministarstvu izbila famozna narko-afera. Naime, otkriveno je kako je Grabar-Kitarović pokušala zataškati skandal koji je izbio u hrvatskom konzulatu u Los Angelesu, gdje je suprug zaposlenice ministarstva Božice Barišić uhićen tijekom kupoprodaje droge. Barišić se povlači iz Ministarstva, a kao žrtveno janje te afere postaje Crnić kojoj je predsjednica dala novu priliku. Nova prilika rezultirala je gafom, preko kojega će se, kako saznajemo, ovoga puta ipak prijeći.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI