TKO JE KRIV ZA KAOS S CIJEPLJENJEM NA VELESAJMU? Beroš kaže, ingerencija gradskih vlasti, Šostar: Došlo je više od 1000 nenaručenih

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Danas se na Velesajmu stvorila velika gužva zbog cijepljenja i to baš na vrhuncu toplinskog vala a zdravstveni stručnjaci i meteorolozi već danima upozoravaju, poručujući građanima da ostanu kod kuće.

Brojni su građani bili ljuti i frustrirani jer su, kako navode, u redovima na suncu čekali i više od sat vremena.

Posebno je nezgodno što su na cijepljenje čekali i brojni stariji sugrađani.


Na kaos na Velesajmu reagirali Beroš i Tomašević

Premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš jučer su građane pozvali da se cijepe u što većem broju. I građani su danas zaista došli da bi dočekali nespreman ili podkapacitiran sustav.

 Čim se pojavila vijest o redovima na Velesajmu, reagirao je ministar Vili Beroš koji je na Twitteru objavio da je pozvao gradonačelnika Tomislava Tomaševića i šefa NZZJZ Andrija Štampar Zvonimira Šostara da riješe problem.

“Zovem gradonačelnika Tomaševića i ravnatelja Šostara zbog gužve na Velesajmu. Do sada su bili dobro organizirani, očekujem od njih da se ova situacija u najkraćem roku riješi! Hvala volonterima Crvenog križa na brzom odazivu i pokazanoj brizi za naše građane”, rekao je.

Tomašević je potvrdio da ga je ministar Beroš zvao, ali je rekao da je bio na sastanku s ministrom Horvatom i ravnateljem Fonda za obnovu Vanđelićem. “Možemo nagađati zašto je došlo toliko ljudi, završavamo s ovim sastankom, čut ću se s ministrom Berošem da se ovakve situacije više ne događaju”, rekao je Tomašević.

 

Tko je odgovoran? Beroš kaže, ingerencija je grada, Šostar:

Beroš nam je u poruci dodao, radi se o  ingerenciji gradskih vlasti koje, s druge strane, krivnju za današnji kaos ne žele preuzeti.

Kako pišu iz NZZJZ ‘Dr. Andrija Štampar’ još jednom žele poslati apel svim sugrađankama i sugrađanima da na cijepljenje dolaze isključivo u prethodno naručenim terminima, kako bi se izbjegle velike gužve i dugo čekanje kojemu smo danas svjedočili na Zagrebačkom Velesajmu.

Današnja gužva koja se stvorila na cjepnom punktu Velesajam rezultat je dolaska velikog broja sugrađanki i sugrađana, prema prvim procjenama njih više od 1000, koji se nisu prethodno naručili i nisu imali definiran termin cijepljenja, dodaju u priopćenju.

“Napominjemo i podatak kako se danas na Velesajmu cijepe isključivo sugrađani naručeni na druge doze cjepiva AstraZeneca i Pfizer – BioNTech. S obzirom na iznimne vrućine i nepovoljne vremenske uvjete, molimo građane da na docjepljivanje dolaze isključivo u prethodno naručenim terminima, s obzirom da nismo u mogućnosti provesti cijepljenje tolikog broja ljudi u tako kratkom vremenskom razdoblju, a zbog čega se dogodila i današnja gužva”, piše NZZJZ Dr. Andrija Štampar.

 

“S obzirom na nastalu situaciju u najkraćem mogućem roku poduzeli smo sve potrebne radnje kako bismo osigurali smanjenje gužve i olakšali čekanje svima koji su se danas našli na Velesajmu. U suradnji s Gradom Zagrebom i nadležnim institucijama osigurali smo suncobrane, a volonteri Crvenog križa stavili su se na raspolaganje dijeleći bočice vode kako bi se sugrađani rehidrirali. Također, osigurano je 14 kolica za osobe s invaliditetom te naše starije sugrađane koji teško hodaju, a koje COVID redari prekoredno dovoze na cijepljenje. Još jednom apeliramo da se na cijepljenje dolazi u naručenim terminima”, naglasio je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’.

Važna je napomena kako će, prema naputku iz Ministarstva zdravstva, vrlo skoro uslijediti i javni poziv za masovno cijepljenje, putem kojeg će svi punoljetni građani moći primiti prvu dozu cjepiva na nekoliko punktova u Gradu Zagrebu u razdoblju od 29. lipnja do 2. srpnja, a o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena.

Grad Zagreb i njegovi stanovnici pokazali su visoku razinu odgovornosti te brige za svoje najbliže i vlastito zdravlje. Potvrda toga je i činjenica da Zagreb ima najvišu razinu procijepljenosti stanovništva u Republici Hrvatskoj te pozivamo na odgovorno ponašanje i u dolasku na cijepljenje kako bi se osigurao kvalitetan i nesmetan nastavak cijepljenja svih naših sugrađanki i sugrađana.

 

 

 

Nastavno na informacije o velikim gužvama u redovima za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu, a uzimajući u obzir toplotni val koji je zadesio Zagreb, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet je u dogovoru s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem izdao je jutros u 10:45 uputu temeljem koje su zaposlenici Ureda za hitne situacije uz pomoć volontera Crvenog križa građanima dijelili vodu.

“Podijeljeno je oko 1500 boca vode 0,5 litara, a zbog visokih temperatura na spomenutoj lokaciji su postavljeni i suncobrani. Građanima će i sutra, 25. lipnja 2021. biti osigurana voda. Podsjećamo kako još uvijek nije izdan javni poziv za masovno cijepljenje, pa molimo građane koji nemaju potvrđen termin da ne dolaze na cijepljenje. Prema naputku iz Ministarstva zdravstva, taj bi javni poziv trebao uslijediti kroz nekoliko dana, pa će putem njega svi punoljetni građani moći primiti prvu dozu cjepiva na nekoliko punktova u Gradu Zagrebu u razdoblju od 29. lipnja do 2. srpnja, a o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena”, piše u priopćenju.

Stalni unos tekućine, posebice kod starijih osoba, koji zbog dobi nemaju izražen osjećaj žeđi te izbjegavanje direktnog sunca i nošenje laganije odjeće neke su od preporuka za ponašanje prilikom visokih temperatura. Pravovremenom brigom i postupanjem možemo se zaštiti od negativnih posljedica toplinskog udara.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI