Tko je kriv za smrt Marijana Budena?

Goran Stanzl/PIXSELL

Nelegalne i nezakonite RBA zadruge iz Graza, o kojima smo pisali u nekoliko brojeva 7Dnevno, nastavljaju s reketarenjem hrvatskih građana i bespravnim oduzimanjem njihove imovine. Lihvari iz Austrije, koje štite bivši državni odvjetnik Mladen Bajić i bivši predsjednik Ivo Josipović, uspjeli su ishoditi na sudu u Zagrebu prisilnu deložaciju obitelji Zahirović iz Sesveta. Deložacija se u tajnosti trebala provesti 17. travnja, uz djelatnike interventne policije, no ona je odgođena jer se noć prije objesio najstariji član obitelji!

Tragičan je epilog tužne sudbine obitelji Zahirović iz Sesveta i Marijana Budena, koji je kao i tisuće drugih građana podigao kredit u nezakonitim i nelegalnim RBA zadrugama iz Austrije. Naime, najstariji član obitelji, 59-godišnji Marijan, objesio se noć prije najavljene deložacije njihova jedinog doma u Sesvetama.  U dokumentaciji koju smo dobili, jasno je vidljivo kako je Općinski sud u Zagrebu dopustio nezakonitim i nelegalnim kreditnim uredima oduzimanje jedine nekretnine obitelji Zahirović, a da stvar bude još tragičnija, u rješenju se pozivaju i policija i Centar za socijalnu skrb, koji bi Austrijancima trebali pomoći baciti obitelj na ulicu.

Nejasno je, međutim, kako austrijske zadruge imaju i OIB, što je jasno vidljivo iz Rješenja o ovrsi, te na osnovu kojeg zakona je sutkinja Paulina Buča donijela to rješenje, budući da je i u sudskoj odbijenici ispravno navedeno kako je ugovor o kreditu sklopio kreditni posrednik koji nema dozvolu za pružanje usluga potrošačkog kreditiranja u Hrvatskoj. Iako je obitelj Zahirović predala tužbu radi utvrđivanja ništetnosti, Općinski sud u Zagrebu donio je odluku o deložaciji iz njihova jedinoga doma…

Tko je ubio Marijana Budena? Odvjetnici lihvara iz Austrije, same RBA zadruge ili sudovi i državni aparat Hrvatske? Tko je zakazao u ovoj tragičnoj priči, ako imamo na umu da sudovi donose različite odluke o istim stvarima, različito primjenjuju zakon ili ga uopće ne primjenjuju?

Marijanova obitelj poduzela je sve što je zakonom moguće prije datuma iseljenja iz svog jedinoga doma. U više slučajeva su županijski sudovi već donosili odluke kojima su ukidali prvostupanjska rješenja i usvajali prijedloge za odgodu ovrhe. Nažalost, ovoj obitelji je prvostupanjski sud odbio prijedlog za odgodu ovrhe, iako je riječ o njihovoj jedinoj nekretnini. Drugostupanjski sud, na osnovu žalbe, još nije ni donio odluku. Deložaciju su uspjeli odgoditi tek zahtjevom za izuzećem suca, iako ovršenici do posljednjeg trenutka nisu znali hoće li sud uopće taj zahtjev usvojiti.

Pravne zavrzlame oko cijele te priče u obitelji Marijana Budena, traju već godinama. No, otac obitelji nije izdržao psihički i u kasnim poslijepodnevnim satima, dan prije zakazane deložacije, doživio je živčani slom i objesio se. Istodobno, punomoćnica ni ovršenici, nažalost, do jutarnjih sati idućega dana nisu znali za odluku suda.



O samom poslovanju nezakonitih RBA zadruga iz Graza pisali smo u nekoliko navrata. Iako nisu imale dozvolu za rad Hrvatske narodne banke, zadruge su u Hrvatskoj uspjele plasirati više od 300 milijuna eura kredita. Njihovi posrednici su ugovore potpisivali u Hrvatskoj, a za taj posao dobivali su dio novca od podignutoga kredita. Krediti su bili nenaplativi, jer su kamate i rate rasle iz mjeseca u mjesec, a nerijetko su dužnici bili prisiljeni rate plaćati u kafićima i na parkiralištima, jer kreditno-štedne zadruge u Hrvatskoj nisu imale ni jedan ured. Tako su Raiffesen zadruge, inače u vlasništvu Reiffesen banke koja uredno posluje dugi niz godina i u Hrvatskoj, pronašle uspješan model oduzimanja nekretnina na atraktivnim lokacijama diljem zemlje, i to za petinu iznosa novca kojeg su izdavale.

Iako se predstavnici oštećenika godinama bore po sudovima ne bi li dokazali kako je riječ o lihvarskoj instituciji, država još uvijek nema sluha za njihov problem. Neno Koljaja nam je rekao da pljačku hrvatske sirotinje gleda već godinama, a zadruge putem odvjetničkih ureda i javnih bilježnika potiho, bez previše pompe, oduzimaju građanima jedine nekretnine i tjeraju obitelji na ulicu.

Dokazali smo nedavno, na suđenju novinarki Heleni Krmpotić, kako zadruge nisu imale ni ured u Hrvatskoj, niti su bile registrirane za rad. Dokazano je i da su građane navlačili njihovi posrednici koji bi dobivali i do 35 posto iznosa kredita za dobro obavljen posao. Dokazali smo i da je cijela mreža koja se odnosi na poslovanje RBA kreditno-štednih ureda – čisti kriminal. Što rade institucije i Vlada, zašto nešto ne učine? Ljudi su se počeli ubijati od nemoći, jer ih u ovoj zemlji nitko ne štiti i ne mogu očekivati pomoć ni od koga, ogorčen je Koljaja.

Podsjetimo, RBA zadruge došle su u žižu javnosti nakon što je objavljen popis tajnih računa hrvatskih građana s više od pola milijarde eura. Iako do danas nitko iz Austrijske agencije za suzbijanje pranja novca nije demantirao taj popis, na njemu se nalaze neka od najuglednijih imena u zemlji, poput obitelji Mladena Bajića, Stipe Mesića i Ive Josipovića. Kreditima koje su plasirali po Hrvatskoj u zadnjih 20 godina, uspjeli su prisvojiti brojne atraktivne nekretnine po Jadranu, posebice u Istri i na Rabu. Međutim, još uvijek nije poznat stvaran broj izdanih kredita, jer je cijela priča odrađena bez znanja financijskih institucija u zemlji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI