TKO JE MAMIĆA POVEZAO S OSJEČKIM SUCIMA? Tvrdio je da ga žele likvidirati: Što Kolinda ima s njim?

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Da se na jednom od susreta sa sucem Zvonkom Vekićem u zagrebačkom restoranu “Dva goluba” s njim pojavio Mate Radeljić, nekadašnji savjetnik bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, svojim istupima na društvenim mrežama pa i na mostarskoj konferenciji za tisak naglasio je Zdravko Mamić koji posljednjih dana ne prestaje prozivati osječke suce tvrdeći kako ih je korumpirao kako bi mjenali već donesene presude.

Iz Mamićevih riječi proizlazi da se taj sastanak odvijao u vrijeme dok je Radeljić u Uredu predsjednice bio visoki dužnosnik, a upućeni svjedoče kako to nije bio prvi povjerljivi sastanak između Mamića i sudaca kojem je ovaj nazočio.

Paralelno s tom Mamićevom ispovijesti u medijima se pojavila teza o tome kako je upravo on financirao kampanju bivše predsjednice, ali i da je on bio taj koji joj je ponudio da se kandidira te da će joj on kompenzirati visoka primanja koja je u to doba uoči svoje prve kampanje imala u NATO-u. Sve te navode predsjednica je demantirala, no Radeljić se na temu sastanaka ne oglašava, njegovo posljednje javno obraćanje odvilo se prije par godina kada su se on i Grabar-Kitarović razilazili u prilično neugodnom tonu, a u to doba optuživao je čelnike SOA-e da su mu prijetili ubojstvom ukoliko se ne skloni od Grabar-Kitarović koja ga je nedugo potom smijenila.

Surađivao s Kosor, Pašalićem, Manjkasom…

 

Bio je to veliki obavještajni skandal, no detalje i nastavak te priče javnost nikada nije dočekala. Sada kada Mamić u medijima i na ‘fejsu’ nastoji rasplesti svoj odnos sa osječkim sucima, po kuloarima se priča kako je baš Radeljić bio taj koji ga je povezao sa osječkom ekipom s kojom trenutno ratuje. Da je Radeljić mogao imati veze do osječkih sudaca daje se naslutiti i iz njegove političke, životne biografije. Naime, ovaj bivši novinar i glasnogovornik MORH-a jedno je vrijeme bio pomoćnik Jadranke Kosor u doba kada je ona bila ministrica branitelja. Inače je porijeklom iz Vinjana Donjih, nedaleko od Imotskog. Nakon što je upisao Pravni fakultet u Splitu, aktivira se u mladeži HDZ-a te počinje honorarno surađivati s javnom televizijom, kao novinar.Iz Splita odlazi u Zagreb, a Ivić Pašalić spaja ga s Obradom Kosovcem, vrlo brzo sprijateljuje se i s Miljenkom Mankasom. Bio je dio ekipe legendarnog Motrišta, kada strelovito napreduje na listi ondašnje televizijske elite. Tako se našao na listi onih koji su dobili povoljne kredite, što je mjesecima punilo medijske stupce. U vrijeme mirne reintegracije Radeljića kao osobu od punog povjerenja politike, upućuju u osječki studio HRT-a gdje ima financijski bolji ugovor od dugogodišnjeg voditelja Centra Osijek.

Novinar za specijalne zadatke

Kao mladi novinar za specijalne zadatke, radi u koordinaciji sa zagrebačkim šefovima, a govori se kako je u to vrijeme imao privilegiran status upravo zbog odnosa sa šefovima. Pričalo se kako je u posebne priloge plasirane iz Slavonije ugradio vlastite interese, pa čak i one za opremanje stana u blizini središta grada, a kojega je kupio odmah po dolasku. Politička previranja koja su se tih godina odvijala, nagnaju Radeljića da s Vesnom Škare Ožbolt osnuje Demokratski centar.

Nakon prestanka rada na HRT-u, gdje su mu u jednom trenutku čak i pismeno zabranili ulaz, počinje raditi na lokalnoj Slavonskoj televiziji. Zatim napušta novinarsku profesiju, te dolazi u HDZ-ovu Sanaderovu vladu, točnije u ministarstvo Berislava Rončevića. Postepeno, kao djelatnik Službe za informiranje učvršćuje veze u HDZ-u te se nameće kao ponajbolji izbor za glasnogovornika kampanje predsjedničke kandidatkinje Jadranke Kosor. Kako ta aktivnost nije urodila plodom on se smješta u Ministarstvo branitelja, a vrlo brzo postaje i jednim od utemeljitelja Glavaševa HDSSB-a te po hitnoj proceduri dobiva otkaz u Ministarstvu.

Postaje potom direktor gradskog Zavoda za stanovanje, a i na tom mjestu dobro se snalazi. U međuvremenu seli u reprezentativni stan u samom gradskom središtu, uređuje razne vikendice i živi bez većih stresova. Radeljić, nakon Pašalića i Škare Ožbolt napušta i Glavaša, te novog zaštitnika pronalazi u kralju željeza Željku Bilošu te postaje direktor njegove Osječke televizije, što je po njega bio izrazito dobar potez.

Gomilanjem raznih čudnovatih poslova, Radeljić ‘osvaja’ Osijek, a za Bilošem se počinju vući razni repovi koji nedovoljivo počinju mirisati na afere. Stoga ovaj odlazi od Biloša te se odriče nekih ranije stečenih lokalnih političko poslovnih veza. A zbog Karamarkove sklonosti ka Radeljiću ovaj je ušao u sukobe s Milijanom Brkićem, a intenzivirao se i sukom između Čuljka i Brkića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI