TKO JE ODGOVORAN? Na hrvatskim stolovima je završila konjetina, a naše institucije o tome ne znaju ništa

Foto: Pixabay

Lako je zamisliti užas na licima hrvatskih građana koji su jutros uz jutarnju kavu pročitali vijest kako je Europol izvijestio da je u Hrvatsku ušlo konjsko meso s deklaracijom teletine.

Svi oni koji su u tom trenutku imali teletinu u hladnjaku bez sumnje su pojurili do kuhinje provjeriti jesu li baš oni ti koji su prevareni i koji su umjesto fine i skupe teletine dobili konjsko meso.

Najveći šok ipak nije da je netko pokušao prevariti hrvatske građane, već da nitko od nadležnih, Carinska uprava, Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat, ništa nije znao o prevari na hrvatskim policama.

A da nije riječ o maloj prevari, govori činjenica da je u akciji nazvanoj OPSON X koja se od prosinca 2020. pa sve do kraja lipnja ove godine provodila u Hrvatskoj i još 72 zemlje svijeta, zaplijenjeno gotovo 16.000 tona robe.

Euronews objavljuje da je i u Hrvatskoj uz Belgiju, Francusku, Dansku, Irsku, Italiju i Španjolsku, otvorena istraga o porijeklu konjskog mesa u našoj zemlji.



Osim mesa, u Hrvatskoj je najviše lažnjaka pronađeno među alkoholnim pićima, prednjače vino i votka. Zabilježeno je i slučajeva lažnog meda. Vrijednost ilegalne hrane i pića zaplijenjenih u ovoj akciji je 54 milijuna eura, a izdano je više od 600 globalnih naloga za uhićenje.

Kako je moguće da je konjsko meso završilo kao teletina u hrvatskim trgovinama i bilo prodavano hrvatskim građanima i da hrvatske građane nitko nije obavijestio o tome, Dnevno.hr pitao je Državni inspektorat koji nas je obavijestio da su veterinarska i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata, u suradnji s drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske, sudjelovale u akciji OPSON X koja je bila usmjerena na kontrolu trgovine krivotvorina i nekvalitetne hrane i pića.

“Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata je u sklopu akcije provela više nadzora koji su se odnosi na identifikaciju kopitara za klanje koje se izvoze iz Republike Hrvatske u druge zemlje članice EU, ali Državni inspektorat nema nikakvih informacija da je konjsko meso završilo na policama u RH”, stoji u priopćenju.

Dodaju da poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata nije utvrdila nikakve nepravilnosti u akciji kontrole kvalitete i označavanja zaštićenih oznaka jakih alkoholnih pića i vina.

Je li konjsko meso završilo u Hrvatskoj pitali smo i glasnogovornicu MUP-a, ali do objavljivanja teksta nije stigao odgovor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI