Tko odbije pjevati ‘druže Plenki mi ti se kunemo’ leti iz stranke!

Igor Kralj/PIXSELL

Plenković zaboravlja da je upravo on, kao europarlamentarac krajem svibnja prošle godine, i to samo mjesec dana nakon što je Tomislav Karamarko ponovno izabran za predsjednika HDZ-a,jedini kritizirao tadašnjeg šefa stranke otvoreno govoreći kako stranka ne smije biti talac političke sudbine ni jednog svog člana.Rekao je i da HDZ mora paziti da im se ne dogode stvari koje su se događale u vrijeme Ive Sanadera."Okolnosti koje bi i u tragovima mogle podsjećati na one u kojima se naša stranka nalazila prije nekolilo godina bile bi štetne i sigurno bi se reflektirale na buduće izbore", kazao je Plenković, de facto uspoređujući Karamarka sa Sanaderom. Nakon tog govora nitko mu nije prijetio isključenjem iz stranke, a nekoliko mjeseci poslije posta je novi šef HDZ-a

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas glasno prijeti svima onima koji u horu ne pjevaju ‘druže Plenki mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo’! To svoje novo, nedemokratsko, lice Plenković je lagano počeo otkrivati prošloga tjedna kada je Zlatko Hasanbegović izjavio da mu je žao što Bruna Esih nije kandidatkinja HDZ-a, dodajući da je očito da HDZ sada nema boljeg kandidata od Prgometa.

Podsjetimo, Plenković je, nakon što je Hasanbegović podržao kandidaturu Brune Esih za gradonačelnicu Zagreba izjavio kako od svih članova stranke očekuje potporu za kandidate HDZ-a.”Očekujem od Hasanbegovića i svih članova HDZ-a da čvrsto i angažirano podupru Dragu Prgometa u Zagrebu kao našega legitimnog, kvalitetnog kandidata koji će u Zagrebu i za sebe i za HDZ napraviti sjajan rezultat”, rekao je Plenković. “Svi oni koji u svom aktivizmu kane podržavati kandidate koji nisu iz HDZ-a ili se javno za njih zalagati, to ne mogu raditi. HDZ je odgovorna stranka. Ako će netko na izborima podržavati opcije koje nisu HDZ, sretan mu put’, bio je rezolutan Plenković. No, Plenković zaboravlja da je upravo on, kao europarlamentarac krajem svibnja prošle godine, i to samo mjesec dana nakon što je Tomislav Karamarko ponovno izabran za predsjednika HDZ-a, jedini kritizirao tadašnjeg šefa stranke otvoreno govoreći kako stranka ne smije biti talac političke sudbine ni jednog svog člana.Rekao je i da HDZ mora paziti da im se ne dogode stvari koje su se događale u vrijeme Ive Sanadera.”Okolnosti koje bi i u tragovima mogle podsjećati na one u kojima se naša stranka nalazila prije nekolilo godina bile bi štetne i sigurno bi se reflektirale na buduće izbore”, kazao je Plenković, de facto uspoređujući Karamarka sa Sanaderom.

Kad je Plenković kritizirao tadašnjeg šefa HDZ-a Karamarka nitko mu nije prijetio izbacivanjem

Nakon tog govora odmah mu se javno suprotstavio Frank Bilaver koji je rekao da dok je slušao Plenkovića, mislio je da se skupu obraća Božo Petrov, koji je u to vrijeme bio najžešći zagvornik Karamarkova rušenja.”70 posto problema i članaka protiv Karamarka naručili su povratnici u našu stranku. Šutili smo, gospodine predsjedniče, ja šutit više neću. Gospodo, zajedno nam nitko ne može ništa. Nesreća nas je zadesila da vrijeme trošimo na neprijatelje, to su udbaši.. Plenkovićev govor podsjetio me na Petrova. Brate, moraš se ispričati predsjedniku Karamarku. To što si rekao je udar na njega. Jak predsjednik je jaka stranka”, oštar je tada bio Bilaver. No, iako Bilavera u stranci nazivaju jastrebom on niti jednom nije tražio Plenkovićevo isključenje niti mu je tadašnji predsjednik Karamarko replicirao niti poručivao da oni koji se suprotstave vrhu stranke mogu je odmah i napustiti. No, danas, nepuno godinu poslije, Andrej Plenković u ulozi predsjednika stranke, ne može podnijeti čak ni činjenicu da Zlatko Hasanbegović, niti bilo tko drugi, iznese svoje mišljenje o tome koga smatra boljim izborom za zagrebačkog gradonačelnika. Odmah, Plenković takvima prijeti isključenjem. Takav radikalizam šefa stranke zasmetao je čak i HDZ-ovu kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika Dragi Prgometu, koji kaže kako vjeruje da su vremena kada se zbog različitog mišljenja ili pak drugačijeg stava izbacivalo iz stranke, daleko iza nas.

Hoće li Plenković i Hebranga izbaciti iz HDZ-a



I dok se bura oko Hasanbegovića ni blizu nije stišala uslijedio je još jedan orkanski udar s desnog krila HDZ-a. Naime HDZ-ov veteran Andrija Hebrang također je javno rekao da neće podržati kandidata HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, Dragu Prgometa, nego Brunu Esih. Stoga su novinari odmah upitali Hebranga boji li se, nakon javne potpore Bruni Esih, izbacivanja iz stranke.

“Ne bojim se jer ja sam jedan od utemeljitelja HDZ-a i prošao sam sve scile i haribde jedine državotvorne stranke i prema tome, ne bojim se. Hrvatska demokratska zajednica se zove demokratska jer posluje i radi u okvirima demokracije. U demokraciji svaki građanin pa i ja imamo pravo na političko opredjeljenje. Naravno, unutar političke doktrine koju zastupa Hrvatska demokratska zajednica”, rekao je Hebrang. Objasnio je i zašto je odlučio podržati Brunu Esih.
“Zašto sam rekao da podržavam gospođu Brunu Esih? Zato što ja spadam među dva milijuna Hrvatica i Hrvata čiji su preci pokopani na nepoznatom mjestu, a ubijeni od komunističke ruke nakon Drugog svjetskog rata. Nas dva milijuna koji želimo znati gdje su grobovi naših predaka, koji želimo imati obilježen grob, ako već ne možemo identificirati svakog pokojnika, zalažemo se da se ti grobovi otkopaju. Da se te kosti dostojno pohrane i naravno obilježe. To je temeljno pravo svake žrtve”, poručio je Hebrang. Kaže kako Esih jedina u svom programu ima otkrivanje grobova neosuđenih žrtava komunističkih zločina i kako je podržava upravo zbog toga. Što li će nakon svega ovoga reći predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i hoće li i veteranu Hebrangu reći ‘sretan Ti put’ iz stranke, teško je predvidjeti. Jer jučer Hasanbegović, danas Hebrang, a sutra tko zna tko…?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI