TKO STOJI IZA EKSPLOZIJE BRANE? I dok Rusija radi na jačanju odnosa s Republikom Srpskom, Ukrajina se bavi s posljedicama poplave rijeke Dnjepar

Foto: Alexey Filippov / Guliver

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odlikovao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog, prenio je RT Balkan.

Predsjednik Republike Srpske nagradu je dobio za “veliki doprinos razvoju kulturno-humanitarnih veza naroda Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine”.

Orden za hrabrost dobio je istaknuti ruski nacionalistički pisac Zahar Prilepin, na kojeg je nedavno pokušan atentat auto-bombom u Nižnjenovgorodskoj oblasti. U tom napadu je ovaj ruski vojni novinar i pisac ranjen. Istu nagradu posmrtno je dobio njegov suputnik i vozač koji je tom prilikom nastradao i od čije je smrti danas prošlo mjesec dana.

Nije to prvi pokušaj atentata na osobe bliske Kremlju. Darja Dugina, kći nacionalističkog ideologa, poginula je u napadu autobombom blizu Moskve u kolovozu, dok je vojni bloger Vladlen Tatarskij ubijen u bombaškom napadu u kafiću u Sankt Peterburgu prošlog mjeseca.

Foto: Screenshot/Twitter

Eksplozija brane Kahovka u južnoj Ukrajini uzrokovala je izlijevanje najmanje 150 tona motornog ulja u rijeku Dnjepar, rekli su ukrajinski dužnosnici na marginama sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost koji je sazvao predsjednik Volodimir Zelenski, te je dodano kako prijeti izlijevanje još 300 tona u plovni put.



Osam sela je potpuno ili djelomično poplavljeno, rekao je guverner regije Herson Oleksandr Prokudin, te istaknuo da se 16.000 ljudi nalazi u opasnoj zoni. Ugroženo je oko 80 naselja na tom području, gdje se vode i borbe.

Fotografije iz zraka iz regionalnog glavnog grada Hersona, koji je pod kontrolom Ukrajine, prikazuju mnoge kuće u četvrti Korabel pod vodom. Ukrajina krivi Rusiju za uništenje brane, a poplavljen je i grad Nova Kahovka na južnoj obali Dnjepra koji je pod ruskom kontrolom. Rusija je

Ruske vlasti u okupiranoj južnoj Ukrajini proglasile su u utorak izvanredno stanje nakon jutarnje eksplozije u kojoj su uništene velika brana na rijeci Dnjepar i obližnja hidroelektrana, zbog čega se strahuje od raširenih poplava, a za što je Rusija optužila ukrajinske sabotere.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI