TKO SU VLASNICI OFF SHORE RAČUNA? Imaju li Croscove transakcije veze s mitom pri MOL-ovoj kupnji dijela Ine?

screenshot/HRT

Osim u Wyomingu, tvrtka Roscop registrirana je i na Cipru, i to na istoj adresi na kojoj je sjedište Fazekaševe tvrtke Ceroma Holdings, s čijeg je računa Ježiću isplaćeno mito. No to nije jedina slučajnost

Tko je vlasnik off shore računa na koje je Ina uplatila 40 milijuna dolara pri kupnji mađarskih tvrtki Rotary i Drill trans? I imaju li te transakcije veze s isplatama navodnog mita pri MOL-ovoj kupnji većinskog udjela u Ini – istražio je HRT.

Podsjetimo, Ina i Crosco su 2007. za mađarsku tvrtku Rotary isplatili 42 milijuna dolara. Među suvlasnicima tvrtke koja je primila novac bila je i američka kompanija Roscop, registrirana u Wyomingu. Roscopom upravlja Kalman Konyves-Toth, bliski suradnik mađarskog poduzetnika Imre Fazekaša.

Upravo njega Robert Ježić naveo je kao osobu od koje je primio mito za Ivu Sanadera pri prodaji Ine mađarskome MOL-u.

Osim u Wyomingu, tvrtka Roscop registrirana je i na Cipru, i to na istoj adresi na kojoj je sjedište Fazekaševe tvrtke Ceroma Holdings, s čijeg je računa Ježiću isplaćeno mito. No to nije jedina slučajnost. Tri panamske tvrtke kojima je pri kupnji Rotaryja isplaćeno 20 milijuna dolara registrirane su u odvjetničkom uredu Lima i partneri. U istom uredu registrirano je i nekoliko tvrtki kojima upravlja Kalman Toth. On i Fazekaš dovode se u vezu i s poslom nezakonitog zbrinjavanja otpada u Ukrajini.

Iz Uskoka puna dva tjedna nema odgovora na HRT-ov upit o spornim isplatama. Neslužbeno se doznaje da porezni Uskok istražuje Croscove uplate na off shore račune, no službeno to nisu potvrdili. U kratkom priopćenju su samo naveli da su sva njihova postupanja porezna tajna. Sektor ne daje informacije o predmetima, pa tako ni informaciju istražuje li pojedini predmet ili ne, stoji u priopćenju poreznog Uskoka.



Podsjetimo, sporne kupnje mađarskih tvrtki vodio je Bojan Milković kojeg je na mjesto predsjednika uprave Crosca postavio Ivo Sanader uz pomoć Joze Petrovića. Milković i Petrović trenutačno su zaposleni kao savjetnici u mađarskome MOL-u, a suđenje Ivi Sanaderu vezano za prodaju Ine ponovno je počelo, javlja HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI