‘TO BI SE MOGLO PRETVORITI U TRAGEDIJU ZA NAJSIROMAŠNIJE ZEMLJE’: Putin tvrdi da Zapad kupuje zalihe hrane zbog povećanja njezine cijene

Foto: Wikimedia Commons

Ruski predsjednik Vladimir Putin je održao govor na Istočnom ekonomskom forumu, koji se održava u Vladivostoku, objavio je Reuters.

Putin je govorio o zapadnim sankcijama Rusiji, izvozu ukrajinskog žita i, kako tvrdi, samodostatnosti Rusije.

Pritom je ruski predsjednik izjavio: “Nemoguće je izolirati Rusiju, samo pogledajte kartu svijeta. Rusija je vjerojatno jedina zemlja na svijetu koja može sama sebe u potpunosti opskrbiti prirodnim resursima”.

“Zbog politike zapadnih zemalja prehrambena kriza se povećava. To bi moglo dovesti do humanitarne katastrofe bez presedana”, rekao je ruski predsjednik pa dodao da je “ za globalni porast cijena hrane odgovoran Zapad, koji kupuje zalihe hrane i tako `provocira´ rast cijena,” glasio je Putinov komentar na globalnu prehrambenu krizu.

Također je u govoru rekao: “To bi se moglo pretvoriti u tragediju za najsiromašnije zemlje”,  dodavši kako su “sankcije Rusiji prijetnja su cijelom svijetu”, upozorio je Putin. Ustvrdio je da “se Rusija uspješno nosi s financijskom, tehnološkom i ekonomskom agresijom Zapada”.



“Razmišljam o ograničavanju izvoza žitarica iz Ukrajine,” naveo je ruski predsjednik te dodao da će o tome razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayypom Erdoganom.

“Ukrajina izvozi žitarice u EU, a ne u zemlje u razvoju,” cinično je iznio svoj komentar.

Putin je također iznosio i opravdanja: “Rusija nije započela sukob u Ukrajini, nego ga pokušava okončati. Sukobi u Ukrajini traju od 2014. godine” te dodao da “zbog specijalne operacije u Ukrajini nije izgubila ništa i neće izgubiti ništa, nego je ojačala svoj suverenitet”.

“U Rusiji i svijetu zbog specijalne operacije u Ukrajini dolazi do određene polarizacije, ali to je samo korisno jer će sve nepotrebno biti odbačeno”, zaključio je Putin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI