‘TO JE ČISTO IŽIVLJAVANJE’: Putem od Dubrovnika do Mostara skenirat će vas čak 8 puta!

Ivica Galovic/PIXSELL

"To je čisto iživljavanje nad putnicima i potpuni košmar", tvrdi jedan turistički vodič

Zbog uvođenja sistemskih kontrola granica na osnovu Uredbe EU u zoni Schengen, na graničnim prijelazima u Hrvatskoj i Sloveniji stvaraju se velike gužve. Kontrole su u nekim slučajevima uistinu rigorozne, čemu svjedoči nekoliko turističkih vodiča koji su se požalili na loša iskustva kojima su svjedočili ovog tjedna, piše Dubrovački dnevnik.

“Turistički vodič sam godinama i od Mostara do Dubrovnika, i nazad, smo skenirani čak osam puta! Dakle, na svakom graničnom prijelazu su prošli skeniranje, kako vodiči, tako i gosti. To su ljudi u trećoj životnoj dobi koji su došli odmoriti se ovdje i vidjeli su uistinu lijepe stvari, ali to skeniranje koje su morali proći osam puta na relaciji Dubrovnik – Mostar – Dubrovnik im neće ostati u najljepšem sjećanju. To je čisto iživljavanje nad putnicima i potpuni košmar”, tvrdi jedan od njih.

Kako tvrde, jasno im je kako rigoroznije mjere moraju postojati i kako je riječ o direktivi Europske unije, no osam puta je, kažu, pretjerana brojka na spomenutoj relaciji. Napominju i kako im je jasna kontrola vanjskih granica, ali ne i Neum gdje su vodiči i njihovi gosti morali proći skeniranje četiri puta u oba smjera.

“Po vijestima stalno slušamo kako Slovenci blokiraju granicu i kako su odgovorni za gužve na Bregani i sjevernim prijelazima dok naši tobože propuštaju. I ja bih možda mislio tako da nisam bio svjedok situacije koja vlada i kod nas i činjenici da naši rade gužve prema istočnim granicama naše Županije, dakle prema Crnoj Gori i BiH. Jasno nam je skeniranje na vanjskim granicama, ali je uistinu tragikomično da se Neum skenira gdje se također stvaraju gužve jer idemo iz Hrvatske u Hrvatsku. Konkretno, gosti koji su smješteni u Makarskoj i koji idu za Dubrovnik skenirani su četiri puta. Gosti koji su taj dan išli u Mostar, skenirani su osam puta. To su pretežno strani gosti koji su stigli avionima i koji su već skenirani na aerodromu”, tvrde vodiči.

Kako kažu, takva situacija je na granicama bila cijele subote, a nije se popravila ni u nedjelju. Također se pribojavaju kako bi se situacija mogla dodatno pogoršati u špici sezone, kad će promet na graničnim prijelazima biti značajno pojačan.



“Ako ništa, sad smo barem sigurno kako nam gosti nisu teroristi”, u šali na kraju za Dubrovački dnevnik poručuju vodiči koji apeliraju da se stanje popravi kako bi gostima koji dolaze u Hrvatsku njihovo putovanje, a i sama destinacija ostala u još ljepšem sjećanju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI