‘TO JE DNO DNA’! TKO JE I ZAŠTO PROBLEMATIZIRAO ĐAKIĆEV RATNI PUT? Rojs otkriva gdje je sve ratovao šef Hvidre

25.09.2019., Zagreb - u Saboru je odrzana 17. sjednica Odbora za ratne veterane, na kojoj je raspravljano o prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Josip Djakic Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarević Ćipe nastavio je polemiku sa HDZ-ovim zastupnikom i čelnikom Hvidre Josipom Đakićem koji je u ranijim raspravama uvrijedio Ćipu spominjući njegove logoraške dane.

Mlinarević smatra kako ga je Đakić optužio da je prokazivao u logorima.

Propitivao se svojevremeno i Đakićev ratni put, a tome je za portal Dnevno.hr govorio umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs.


“Đakić je preko 20 godina u Saboru, toliko je predsjednik Hvidre. za mene su to nespojive dužnosti. Hvidra ne bi trebala biti vezana za politiku, a predsjednik bi trebao biti nestranački čovjek. Hvidra je zapravo postala filijala HDZ-a.

On je smišljenom provokacijom htio reći da sam ja prokazivao u logorima. To je dno dna što se izjava u postojanju Sabora tiče. Mislio me isprovocirati kako bih burno reagirao i da bi me tako isključili iz rasprave.A pošto sam predložio 15 amandmana, gubio bih pola sata kvalitetne rasprave. Za mene reći da sam bio prokazivač u logoru, koji sam bio 9 mjeseci u logoru, gdje je od par tisuća ljudi ostalo nas 840, a nas 57 se slikalo s brojem, da nismo razmijenjeni, vjerojatno bih završio na beogradskom sudu.

Za mene reći da sam prokazivač je dno dna. Javnost zna što sam mogao o njemu izgovoriti, rekao sam mu jednu stvar, da posjeduje više nekretnina nego obični branitelji hlača”, poručio je Ćipe u razgovoru za N1.

Inače je Đakić rodom iz Pitomače, srednju školu završio je u Zagrebu, a saborske klupe grije još od 2003.godine, paralelno s time obnaša rukovodeću funkciju u Hvidri te spada u najmoćnije ljude virovitičkog kraja.

Uz Đakićevo ime veže se niz afera, fizičkih obračuna, ali i kaznenih te prekršajnih prijava, koje doduše nikada nisu doživjele epilog. Formalno se Đakić u rat uključio kroz kako je sam tvrdio paravojne postrojbe već u prvim danima rata, no u 81.virovitičku bojnu stigao je 1994.godine.

Prema Đakićevoj ratnoj biografiji, on je bio pripadnik Zapovjedništva Drugog zbornog područja OS RH od kolovoza 90-te što je neobično budući da je to zapovjedništvo osnovano dvije godine kasnije. Mediji su jedno vrijeme o tome izvještavali, no Đakića to tada nije previše uznemiravalo.

U Viroviticu je stigao 94-te, a dotada je bio u MUP-u u Bjelovaru. Svojevremeno je bivši HDSSB-ovac Dinko Burić tvrdio da su virovitički prvoborci nezakonito stekli pravo na dionice HT-a vrijedne preko sedam milijuna kuna i to na račun nepostojećeg zapovjedništva koje je formirano dvije godine kasnije.

Radi nezakonitog stjecanja ne pripadajuće imovinske koristi na ime pripadnosti postrojbi koje u to vrijeme nisu postojale bivši osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić svojevremeno je podnio kaznenu prijavu protiv Đakića no ništa se s time nije dogodilo baš kao što se ništa nije dogodilo ni sa pet prekršajnih prijava koje su protiv Đakića podnesene u razdoblju od 2001.do 2004.godine.

Premda su neki problematizirali Đakićev ratni put umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs kao čovjek bez dlake na jeziku otkrio nam je kako je Đakić bio s njima u svim operacijama-Livanjsko ratište, Grahovo, Jajce i Južni potez.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI