Todorić okom, a Vlada skokom!

Robert Anic/PIXSELL

Što radi Vlada RH u naplati ratne štete od agresora-Srbije za 500.000 hrvatskih ratnih stradalnika kojima je uništena privatna imovina, privatne tvrtke ?!. Što radi Vlada za ratom i poraćem opljačkane građane RH u krvavoj antihrvatskoj ratnoj pretvorbi i poslijeratnoj antidržavnoj predstečajnoj nagodbi?! Što radi Vlada za 326.736 nezakonito blokiranih i 1.000.000 ovršenih građana RH?!Što radi Vlada za 60.000 gladne djece u RH?!Što radi Vlada za nezaposlene hrvatske branitelje kojima je oduzeto pravo na rad od ratnih profitera-sada dužničkih milijardera (u eurima)?!Što radi Vlada za 160.000 iseljene hrvatske mladosti?!', pitaju se ogorčeni člitatelji u svojim komentarima i na društvenim mrežama nakon što je Vlada iznenada najavila zakon za pomoć sistemski važnim kompanijama, koje ne mogu uredno otplaćivati svoje dugove, misleći na Agrokor, dakako

Vlada Andreja Plenkovića izgleda da se specijalizirala za izvanredne konferencije za tisak i to petkom u kasnim poslijepodnevnim satima. Tako je i ovaj petak Vlada iznenada najavila zakon za pomoć sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno otplaćivati svoje dugove. Iako to nitko glasno nije rekao, jasno je da RH dobiva Lex Agrokor iliti Lex Todorić prema kojem država ne bi ulazila u vlasništvo tvrtke, ali bi proces transformacije – držala pod kontrolom.

Zanimljivo je da je i najavu ovog zakona, baš kao i najavu vraćanja Ine u hrvatsko vlasništvo, objavila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Iako se ministrica Dalić iz petnih žila trudila pred novinarima pokazati da se ovaj zakon ne priprema ni za Agrokor ni za Ivicu Todorića, ona je ipak priznala da ako bi situacija to zahtijevala, tada bi se takav zakon mogao primijeniti i na njih. Prijedlog zakona primjenjivao bi se na kompanije prema dva kriterija – na one koje imaju više od milijardu eura duga te na one koje zapošljavaju više od 8.000 ljudi, bilo samostalno ili kao grupa. U toj drugoj kategoriji samo je jedna i najveća – privatna – Konzum. Uz njega su još HEP, Hrvatska pošta i Zagrebački holding.

Inače, komentirajući ove najave potpredsjednice Vlade Martine Dalić o novom posebnom zakonu za “sistemske tvrtke”, prema kojem bi Vlada, bar prema najavama iz Banskih dvora, trebala kao posebni policajac nadzirati financijsko, poslovno i vlasničko restrukturiranje Agrokora, odmah je u medijima reagirao sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić:

“U Hrvatskoj živimo po zakonima koji su pisani isključivo za korist užeg kruga pojedinaca. Sada prelazimo na tamnu stranu svjetske povijesti prava, jer je taj krug sve manji”, kaže za Index Mislav Kolakušić. No, ovdje se istodobno postavlja pitanje može li taj zakon biti održiv, odnosno ruši li taj zakon načelo ravnopravnosti u ovom slučaju poduzetnika.

“Teško mi je zamisliti da bi najavljeni zakon mogao biti suglasan s Ustavom RH i odredbom da je država dužna osigurati svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu. Spominje se da bi povjerenik otpisivao dugove što je u direktnoj suprotnosti s ustavnom zaštitom prava vlasništva”, kaže o o ovoj škakljivoj temi sudac Kolakušić. Inače na Dalićkinu najavu ovog zakona oštro su reagirali i mnogi drugi, a najoštriji je bio, čini se, SDP-ovac Peđa Grbin. On je bez dlake na jeziku poručio Dalićki: “Nećeš spašavati Agrokor mojim novcem”!



I zagrebački gradonačelnik Milan Bandić komentirao je plan ministrice Martine Dalić oko spašavanja firmi koje imaju više od 8000 tisuća zaposlenih,među koje se ubraja i Zagrebački holding.”Ne dao Bog da nas Dalićka spašava. Kada bi ona počela spašavati Zagrebački holding, svi bi mogli kupiti prnje iz Zagreba. To gospođi Dalić neće trebali, ali hoće li spašavati druge i koga, ja joj želim puno sreće na tom putu”, rekao je Bandić, na sebi svojstven način. A na društvenim mrežama razvila se burna polemika nakon najave spomenutog zakona, a brojni komentari na portalima održavaju pravu sliku o tome što javnost misli o Lex Todoriću iliti Lex Agrokoru. “Neka ovi lažovi stave za glavnog upravitelja Agrokora Franju Lukovića… taj isti je dao Todoriću 1995. godine 55,3 milijuna maraka kredita u Zagrebačkoj banci… neka ga on sada izvlači iz svoga mulja… Što radi Vlada RH u naplati ratne štete od agresora-Srbije za 500.000 hrvatskih ratnih stradalnika kojima je uništena privatna imovina, privatne tvrtke?! Što radi Vlada za ratom i poraćem opljačkane građane RH u krvavoj antihrvatskoj ratnoj pretvorbi i poslijeratnoj antidržavnoj predstečajnoj nagodbi?! Što radi Vlada za 326.736 nezakonito blokiranih i 1.000.000 ovršenih građana RH?!Što radi Vlada za 60.000 gladne djece u RH?! Što radi Vlada za nezaposlene hrvatske branitelje kojima je oduzeto pravo na rad od ratnih profitera-sada dužničkih milijardera (u eurima)?!Što radi Vlada za 160.000 iseljene hrvatske mladosti u hrvatskoj žalosti ?!’, pitaju se ogorčeni čitatelji u svojim komentarima i na društvenim mrežama te sugeriraju odgovornim da novonastalu situaciju riješe na način da glavnim krivcima uzmu svu pokretnu i nepokretnu imovinu, a od prodaje otoka, vila, aviona, helikoptera i ostalih igračaka namire sve dobavljače i banke.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI