TOLUŠIĆ I MARIĆ ODSLUŽILI SVOJ VOJNI ROK: Evo tko ga je sve ‘izbjegao’!

Robert Anic/PIXSELL

U vojsci nije bio ni predsjednik Sabora Božo Petrov.

Davor Ivo Stier potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova rodio se u Argentini, a prema tamošnjim zakonima nije trebao služiti vojsku. U Hrvatsku je prvi put došao 1990. Zatim se vratio u Argentinu da završi studij, a od ’96.-e je u hrvatskoj diplomaciji.

U vojsci nije bio ni predsjednik Sabora Božo Petrov.

“Velika dioptrija spriječila me u služenju vojnog roka. Vidim čitati i blizu, ali vrlo malo vidim na daleko”, kazao je Petrov za 24 sata, koji se u to doba premišljao hoće li biti svećenik ili liječnik.

Isti je problem imao i ministar Ante Šprlje

“Dok sam završio fakultet, promijenili su kriteriji i zbog vida nisam mogao u vojsku”, kazao je Šprlje.



Prema pisanju 24 sata, vojni rok nisu služili ni ministri Tomislav Ćorić i Oleg Butković.

Šest mjeseci u Požegi 2001. godine odradio je ministar financija Zdravko Marić, a šest mjeseci je odradio i Tomislav Tolušić nakon Pravnog fakulteta.

Mostov potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić vojni rok služio je tek sa 27 godina. Služio je vojni rok od kolovoza 2001. godine do ožujka 2002. godine. Temeljnu obuku je prošao u vojarni na Borongaju, a nakon toga je bio u Časničkoj školi na Črnomercu.

Tu su i veterani Domovinkog rata. Prvi među njima je general Damir Krstičević, ministar obrane, zatim Tomo Medved, koji je svoju dužnost domovini odradio u elitnim Tigrovima. Od mostovaca je poznato kako je Vlaho Orepić bio jedan od istaknutih sudionika Domovinskog rata na južnom bojištu i sudjelovao je u obrani i oslobodilačkim operacijama. Manje je poznato da se ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, kao čovjek koji se bavio alpinizmom, dragovoljno prijavio u vojsku u vrijeme rata. S kolegama je činio poseban sastav koji je boravio na Velebitu u najtežim uvjetima u izviđačkim misijama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI