TOMAŠEVIĆ DOLAZI U KNIN NA PROSLAVU DANA POBJEDE: ‘Otići ću, kao što sam otišao i u Brezovicu’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije na kojoj je tema bila trenutna situacija u gradu, poglavito po pitanju obnove.

“Svaki petak održavaju se sastanci svih uključenih kako bi se umrežile baze podataka. Prošli petak predstavljen je dokument kojim je uređena migracija svih podataka vezanih uz potres. Kada to implementiramo, proces donošenja odluka će ići puno brže”, rekao je Tomašević.

Što se tiče obnove škola, za pet osnovnih, osam srednjih škola i jedan dom, prolongirat će se rokovi.

“Dosad je uspješno sanirano 163 objekta. Mi smo napravili niz koraka da se procesi ubrzaju, nakon što je prošla vlast napravila neke pogreške. Uspostavljena je međusobna koordinacija gradskih ureda kako bismo to što prije riješili. U tom smislu ja sam u svakodnevnom kontaktu s novoimenovanom šeficom ureda za zaštitu objekata svaki tjedan ćemo obilaziti građevine kako ne bismo odstupali od rokova. Prijevoz za učenike će biti organiziran u područne škole i roditelji mogu biti mirni”, dodao je.

Objasnili su i kako će zamjenik Luka Korlaet biti novi načelnik Stožera Civilne zaštite.



“Želimo transparentno sve govoriti. Obustavljamo pozive za jednokratne potpore udrugama koji su otvoreni od početka godine, 10 ureda ima takve pozive, zaustavljamo to s 31. srpnjem. Taj poziv je otvoren cijelo vrijeme do potrošnje sredstava. Dosad je uplaćeno oko 1,6 milijuna, u 2020. je bilo oko 7 milijuna na tome”, objasnio je Tomašević.

“Što se tiče revizije ima nekoliko segmenata. Napravili smo reviziju za prošlu godinu, ići ćemo i napraviti to za prvih pola godine, nadamo se da će doći ciljana revizija id strane Državne revizije. Rade se revizije ugovora i poslovnih subjekata koji posluju s gradom, što se tiče nekih obuhvatnijih revizija, oko veliki JPP-a još nismo se pomaknuli , ako npr. mislite na pročistač ili slično”, odgovorio je na pitanje novinara.

“Namjeravam otići u Knin, kao što sam išao u Brezovicu”, rekao je Tomašević.

Objasnio je i kako rade sve da ne dođe do povećanja komunalnih usluga građanima.

“Zato radimo sve rezove. Planiramo i uštede u rebalansu za rujan. Preuzeli smo grad usred proračunske godine, nemamo veliki manevarski prostor, trudimo se da što više uštedimo, da ne prodajemo gradska zemljišta, razgovaramo s bankama, dignut je kredit za likvidnost. Tražimo rješenja. Mislim da će tek sljedeća proračunska godina biti prava godina u kojoj ćemo imati cijelu sliku i vjerujem da će doći do dogovara s bankama i Ministarstvom financija kako da provedemo financijsku konsolidaciju”, objasnio je.

“Što se tiče obnove nitko ne može biti zadovoljan. Ta koordinacija grada i države, je sada bolja, ali to se još ne vidi. Nije sve na nama. Dosta problema je naslijeđeno, samo da pogledamo javne zgrade, nemamo riješeno vlasništvo, možemo uzeti primjer na našim zgradama, zašto se konzervatore nije uključilo na vrijeme, zašto se čekalo godinu dana. Mi smo imali sastanke s ministrima oko obnove zaštićenih zgrada, škola i kulturnih ustanova, nadam se da će se uskoro vidjeti rezultati”, zaključio je Tomašević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI