TOMAŠEVIĆ I ŠKORO SE ŽESTOKO ČASTILI! Zaiskrilo oko Blage Zadre: ‘Izašli ste s glasanja!’; ‘Snimka je montirana, nije bilo Hasanbegovića i Lederera, vaših ljudi’

Tomislav Tomašević iz Možemo! i Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta odmjeravaju snage u još jednom sučeljavanju kako bi prije drugog kruga lokalnih izbora u nedjelju uvjerili birače da im poklone svoj glas.

Sučeljavanje kandidata za Zagreb počelo je točno u podne na Novoj TV.

Tomašević je rekao da smo huškačkom kampanjom dotaknuli dno, a Škoro kaže da ne vidi da je bilo huškanja.


”Ako ga je i bilo, bilo ga je s druge strane, ali ne treba biti cvilidreta. Vidio sam sliku da sam prikazan kao Hitler i da samo bolesnik može glasati za mene, malo pretjerujete ako ste tražili policijsku zaštitu”, rekao je Škoro.

Tomašević mu je odgovorio da zaštitu nije tražio niti ju je dobio.O optužbama da udruge financiraju političku platformu i izvlače novac

“Mi smo prikupili ono što smo nazvali aktivističkom ‘cosa nostrom’, kada se to pripremi na način koji je bjelodano bio organiziran da se izvuku stotine milijuna kuna, ključno je da odgovorimo kako su ti novci potrošeni, koliko je završilo na temelju ugovora, plaća, putnih naloga i za kreiranje političke platforme”, rekao je Škoro.

Tomašević kaže, Vladin ured za udruge je demantirao sve optužbe i objasnio kako se udruge financiraju.

“Odlučno odbijam da je naša stranačka aktivnost financiranja od udruge. Čak su stavili i državnu zakladu u te organizacije, idući korak je valjda da stave i Rebro na taj popis”.

Škoro tvrdi da Tomašević nije htio dati bicikl za Caritas kada je vodio Zelenu akciju.

Socijalne politike u Zagrebu

ŠKORO: Malo govorimo o obrazovanju, nastavio bih i unaprijedio mjeru roditelj odgojitelj.

TOMAŠEVIĆ: U zadnjih 20 godina nije izgrađen niti jedan dom za starije i nemoćne, tu želimo unaprijediti stvari. Rekli smo da želimo zaustaviti nove prijave za roditelje-odgojitelje.

Može li se dogoditi da neki od pročelnika Milana Bandića budu vaši suradnici?

TOMAŠEVIĆ: Da.

ŠKORO: Može.

Koje su vaše reference i slabosti što se tiče vođenja grada?

TOMAŠEVIĆ: Poznajem grad, obrazovao sam se za tu temu, mislim da sam najtanji što se tiče arhitekture.

ŠKORO: Nisam se kandidirao za glavnog komunalnog redara, znam iz ničega napraviti nešto, imam viziju. Mislim da u području ekologije nema većeg autoriteta od Slavena Dobrovića.

Po čemu će vas pamtiti nakon četiri godine?

TOMAŠEVIĆ. Po tome da su pravila bila jednaka za sve, dostupnosti dječjih vrtića, unaprjeđenje prometa.

ŠKORO: Ključno je poboljšati kvalitetu obrazovanja i brigu o djeci, o umirovljenicima, pomoći svim ženama da idu na redovne zdravstvene preglede koje ćemo subvencionirati, izgraditi stadion, unaprijediti promet, staviti u funkciju dječju bolnicu.

TOMAŠEVIĆ: Državna uprava vam je našla da ste nezakonito dobili otpremninu iz Orfeja pa kažete da se niste okoristili.

ŠKORO: Ja sam bio uposlenik HRT-a, ti ugovori su tipski. Nikada me nitko nije pitao ništa po toj osnovi. To je sve bilo sukladno zakonu, imate mantre koje su sulude. Gdje ste potrošili 500 milijuna kuna, vi i vaši suradnici?

TOMAŠEVIĆ: Pozvao sam sve da prođu naše bankovne račune, ako nešto nađu, ja ću vratiti, ako je državna revizija utvrdila nezakonitost, vratite novac!

Proračun Zagreba

ŠKORO: Znam da članovi upravnih vijeća u obrazovnim sustavima i đačkim domovima nisu dobili naknade, Pavičić mi je odgovorila da ima važnijih stvari.

TOMAŠEVIĆ: Danas jedan od 17 pročelnika kaže da je loše stanje likvidnost, gradske financije. Pa što su oni radili?

ŠKORO: Implikacija koju Tomašević povlači, Domovinski pokret nije imao zastupnika u sazivu, imamo koalicijske sporazume, to ne znači da su to naši zastupnici.

Revizija stanova u vlasništvu Grada koji su dani na korištenje?

ŠKORO: Da, Zagreb ima 5000 stanova, 900 je bespravno useljeno. Treba napraviti trijažu i vidjeti tko je bespravno useljen iz čistog ukusa, a ne potrebe.

TOMAŠEVIĆ: Napravit ćemo reviziju gradske imovine, sigurno ima dosta korisnika koji nemaju osnovu, a koriste te stanove. Povećat ćemo fond grada i graditi stanove za najam.

ŠKORO: Cijela imovina Zagreba je fizički u katastrofalnom stanju, stručne službe grada bi trebale voditi računa o naplatama ljudi koji ih koriste za svoje obrte, ili će platiti najmove ili izaći van.

Koje udruge neće moći dobivati poslovne prostore od grada?

TOMAŠEVIĆ: Kriterij po kojem udruge mogu dobiti stanove jest da doprinose općem dobru, ima puno stranaka koje koriste prostore, a nemaju mandate.

Kada ćete zatvoriti Jakuševac? Centar za gospodarenje otpada u Resniku?

TOMAŠEVIĆ: Do kraja prvog mandata, centar za gospodarenje otpada je predimenzioniran, treba nam mani centar za reciklažu i vidjeti koje su lokacije prihvatljivije, nikakva spalionica, nikakva termička obrada.

ŠKORO: Nisam za taj centar, svaki projekt u Zagrebu je do sada služio za isisavanje novca. Zagrebu trebaju dva reciklažna centra sa sortirnicama i zatvorenim kompostanama, to je sve moguće u 21. stoljeću, ne smijemo voziti svoj biorazgradivi otpad u Novsku.

Je CIOS grupa partner ili problem Zagrebu?

ŠKORO: Temeljem ugovora su partner, no te ugovore treba staviti na stol i revidirati.

TOMAŠEVIĆ: I sami su rekli da nisu oni krivi što Zagreb nije napravio ništa po zbrinjavaju otpada zadnjih 10 godina pa da oni zarađuju. Mi ćemo revidirati te ugovore.

Je CIOS grupa partner ili problem Zagrebu?

ŠKORO: Temeljem ugovora su partner, no te ugovore treba staviti na stol i revidirati.

TOMAŠEVIĆ: I sami su rekli da nisu oni krivi što Zagreb nije napravio ništa po zbrinjavaju otpada zadnjih 10 godina pa da oni zarađuju. Mi ćemo revidirati te ugovore.

Obnova Zagreba nakon potresa

TOMAŠEVIĆ: Većina zahtjeva nije niti podensena, napravit ćemo ured za obnovu. Fond za obnovu ima 30 zaposlenih, kako mogu riješiti 14 tisuća zahtjeva.

ŠKORO: Želim olakšati građanima sve postupke pa i taj koji je zapao u slijepu ulicu, ključni su papiri i financije. Trebamo napraviti ured, Zagreb ima snage i moći da sam otvori financijsku instituciju koja će pomoći ljudima dok čekaju.

TOMAŠEVIĆ: Treba napraviti natječaje za okvirne sporazume da se odabere veći broj tvrtki da se ne mora ići u javnu nabavu za svaku zgradu.

ŠKORO: Građevinski sektor doživljava ekspanziju, no nemamo dovoljno kadrova, a popisivanje da bi se nekoga ograničilo je diskutabilno. Da me bilo tko od prijatelja pita treba li čekati ministarstvo, rekao bih mu da ide sam.

TOMAŠEVIĆ: Volio bih da domaća operativa radi obnovu, ako neće biti dovoljno domaće operative, radit ćemo međunarodne natječaje. Neke komercijalne banke daju neke kredite, to nije dovoljno i uvjeti su nepovoljni. Tražili smo da preko HBOR-a budu kreditne linije i da im se kasnije novac refundira.

ŠKORO: Možemo stvoriti financijsku instituciju koja će direktno pomoći tim ljudima, zašto ne bismo razgovarali s hrvatskim iseljeništvom.

Javni prijevoz i Advent

Tomašević kaže da nema metropole koja ne sufinancira javni prijevoz i ne misli povećavati cijene prijevoza. Složio se i Škoro da ne treba dizati cijene. Kaže i da podržava Advent u Zagrebu, ali ”ne način da nekome da za jednu kunu, a onda dalje dila”. Tomašević je rekao da bi promijenili pravilnik da nema više posrednika već da se svi ugostitelji koji žele sudjelovati jave na natječaj. ”Jesu svi koji su sudjelovali u Adventu korumpirani ili samo ja”, pitao je Škoro. Tomašević mu je odgovorio da on na njegovom mjestu u tome ne bi sudjelovao.

Zašto se Dinamov stadion mora baš graditi na Maksimiru?

Tomašević je rekao da je to tradicija, ali i da je to jeftinije. I Škoro se slaže i dodaje da se tamo može napraviti parking. Tomašević je rekao da za razliku od Bandića neće dijeliti poklone po Hrvatskoj, a Škoro da Zagreb kao glavni grad treba pokazati da ima najveće srce.

Obojica će ići na norijade, a Tomašević neće prihvaćati kumstva jer smatra da je to Bandić radio iz političkih razloga, a Škoro je rekao da ga je mama učila da se kumstvo ne odbija.

Kad izbije požar je li tamo prvi gradonačelnik ili gradske službe?

Škoro: Gradske službe

Tomašević: Također

Čega će se morati odreći?

Škoro: Glazbe

Tomašević: Anonimnosti

Zadnji film?

Tomašević: Uglavnom gledam serije. Boys.

Škoro: Last kingdom

Tomašević: Tek sad?

Škoro: Nisam stigao drugu sezonu.

Nedostaje li Zagrebu još koja fontana?

ŠKORO: Fali kvalitetnih tržnica.

TOMAŠEVIĆ: Ima ih više no dovoljno.

Tko je vlasnik muzeja bombardiranja Zagreba?

ŠKORO: Grad Zagreb, nisam pogodio, znao sam, sad ispada kao da ništa ne znam. Drago mi je da je Blago Zadro počasni građanin Zagreba, žao mi je što je Tomašević izašao s glasanja.

TOMAŠEVIĆ: To je još jedna dezinformacija, postoji montirana snimka, ja nisam bio ni na točki prije, a tada nije bilo Hasanbegovića i Lederer, to su vaši ljudi.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI