TOMAŠEVIĆ IMENOVAO NOVE ČLANOVE UPRAVE SREBRNJAKA KOJI ĆE IZABRATI RAVNATELJA: Otkrio da će se graditi sortirnica i kompostana

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je održao redovitu konferenciju za novinare.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec je rekla kako će Advent 2022. biti spektakularniji jer će biti bolje pripremljen. Tomašević je kasnije detaljnije govorio o tome i poručio kako se nada da će do tada i pandemija biti gotova. Osim toga, organizirana je radna skupina za Advent.

“Govorit ću o upravnim vijećima u zdravstvenim ustanovama. Što se tiče Srebrnjaka, imenovao sam četiri nova člana i članice, Gorana Tešovića, profesora Danka Velimira Vrdoljaka, docenticu Danijelu Širinić te Snježanu Pavlovski iz razvojne agencije u Gradu Zagrebu zbog EU projekata. Donijet će se nova odluka o natječaju za ravnatelja”, rekao je Tomašević i nabrojio ostala imenovanja.

Na pitanje hoće li CIOS opet dobiti posao za plastiku, Tomašević odgovara: “Jasno je da dok Zagreb ne izgradi sortirnicu mora plaćati privatnim poduzećima. Mi radimo na papirologiji. Isto je i za kompostanu. Nadamo se da će to biti u najkraćem mogućem roku, ali je riječ o višegodišnjim projektima. Uskoro će ići natječaj od strane ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za kompostanu. Tu bi Zagreb trebao biti spreman sa svojim projektima. Raspisujemo javnu nabavu za sve i ne znam tko će dobiti posao za plastiku”.

Na novinarsko pitanje kojoj fazi je nabavka drobilica za Jakuševac i što je sa studijom utjecaja na okoliš, odgovorio je: “Za drobljenje glomaznog otpada treba ishoditi dozvole, poštovat ćemo ono što je po zakonu potrebno. Postupak je još u tijeku i to je razlog zbog čega unajmljena drobilica još ne funkcionira. Što se tiče kupljenih drobilica, ali postoji rok za prodavače da dobave te drobilice i to je po uvjetima natječaja 6 mjeseci, ali dobili smo informaciju da bi to moglo biti za 3 mjeseca”.



Što je s natječajem za biootpad, je li bilo žalbi i hoće li to na kraju dobiti Pripuzov CIOS, pitali su novinari.

“Rok za žalbu je 28. 10. Mislim da dosad nije bilo žalbi, ako tako ostane do kraja, onda će odluka o CIOS-u biti konačna”, rekao je gradonačelnik.

“Nakon što izgradimo sortirnicu, moći ćemo dobar dio te plastike koja se odvaja prodavati”, kazao je gradonačelnik.

“Ne mogu reći što je izgledno a što nije da će CIOS dobiti. Svaki put kad surađujemo s bilo kojom privatnom firmom, moramo raspisati natječaj i odabrati najbolju ponudu”, dodao je.

Osim toga Tomašević je rekao kako želi osigurati da obnova bude konstrukcijska i cjelovita.
Na pitanje koliko je još vlasnika s oštećenim dimnjacima.

“Trebalo bi ići u blokovsku obnovu. S kućama je lakše, nema logističkih problema i prometnih problema kao u centru. Te višestambene zgrade treba obnavljati blok po blok. To će olakšati organizaciju gradskih službi. To očekujemo u samoj implementaciji. Želimo da obnova krene, obnova javnih zgrada se ipak dešava. Obnova privatnih zgrada praktički nije ni krenula. Želimo da se ubrza obnova. Podnijeli smo i neke amandmane između ostalog da krediti koje pojedinci dižu, da ne ulaze u 20 posto limita. Želimo odvojiti već sredstva za obvezu da financiramo 20 posto obnove privatnih zgrada”, rekao je.

“Obnova će trajati godinama, ali to treba krenuti. Ne vidim to kao vraćanje u normalno stanje, vidimo tu priliku za unaprjeđenje grada, a ne vraćanje na staro. Zgrade moraju biti otpornije na potrese. Pokušavamo napraviti cjelovitu obnovu i unaprijediti te zgrade u svakom smislu”.

“Želimo građanima omogućiti da se radi cjelovita obnova i da država financira konstrukcijski dio”, poručio je.

Rekao je kako nije za zatvaranja, ali da se cijepiti treba i da je to najbolji oblik zaštite. Za sada ostaje ovako kako je.

“Tu ima imovinsko pravnih pitanja i prometnih pitanja. Vezano uz strateške prometne projekte tu se govorilo o Jarunskom mostu, petlji na Slavonskoj, izgradnji tramvajske pruge. Iz proračuna ne možemo ići u kapitalne projekte, zato želimo prijaviti EU projekte.
Što se tiče pada rejtinga, po zadnjem istraživanju nam ne pada. To su neke prolazne kategorije, gleda se rezultat na kraju utakmice. Bitno nam je da ostvarimo ciljeve koje imamo za mandat”, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI