TOMAŠEVIĆ IZNIO PROBLEME: ‘ Iako smo uspjeli uštedjeti, sve je otišlo na kosture iz ormara’. Ministru Horvatu znakovito poručio!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Svoju redovnu press konferenciju održao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

No na samo početku riječ je uzela njegova zamjenica Danijela Dolenec koja je najavila nove natječaje za zapošljavanje. Sve informacije će od sutra biti dostupne na stranicama Grada i u Narodnim novinama.

Tri ureda za koja se traže novi ljudi su Ured gradonačelnika, Gradski kontrolni ured te Ured za upravljanje imovinom. Natječaj će trajati dva tjedna.

Potom je Tomašević govorio o rebalansu proračuna koji će se naći na dnevnom redu treće sjednice Gradske skupštine 30. rujna. Ide se u rebalans fiktivnog proračuna najavio je Tomašević.

“Mi smo nakon primopredaje spustili kočnicu na troškove i mjerama smo uspjeli ostvariti uštede u iznosu od oko 400 milijuna kuna do kraja godina, grad smo preuzeli u polovici godine, najveći dio troškova nastao je u prvoj polovici godine, dakle prije izbora. No, prilikom našeg rada s uredima na uštedama, a došlo je do promjene pročelnika, počeli su izlaziti novi financijski kosturi iz ormara koji nisu bili prikazani u proračunu za 2020. ili bili prikazani u nerealnim iznosim, na pokrivanje tih kostura otišle su uštede. Primjerice, na poziciji proračunskih subvencija ZET-a predviđeno je 790 milijuna kuna, a morat ćemo osigurat u rebalansu još 80 milijuna kuna više, inače će ZET biti gubitaš. U Domovima za starije nedostaje 20 milijuna kuna, u mjeri roditelj odgojitelj, iako smo zaustavili nove prijave, nedostaje još 15 milijuna kuna do kraja godine da bi se isplatite naknade korisnicima do kraja godine”, kaže Tomašević.



U rekonstrukciju idu i gradska poduzeća.

“Na Skupštini će biti odluka, tražit će se suglasnost, da se trgovačko društvo AGM pripoji ZG Holdingu i da dođe do racionalizacije troškova te da se redefiniraju aktivnosti, da se trgovačko društvo Centar d.o.o. pripoji kao i ZG Stanogradnja da se pripoji GSKG-u.”, rekao je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na obnovu Zagreba nakon potresa.

“Mi smo tražili da konačno krene obnova, upozoravali smo da će doći do prepucavanja oko nadležnosti Fonda i Ministarstva, mislimo da bi Fondu trebalo dati javno-pravne ovlasti, hoće li do toga doći, vidjet ćemo, ovisi o vladajućoj većini. Ne osjećam odgovornost, mi smo glasali za zakon da on krene, no očekivao sam probleme i da se zakon korigira, nije trebalo čekati godinu dana da se to dogodi. Program mjera donosi Vlada, tamo su definirane stvari koje su prepreke i koje se mogu riješiti na Vladi”, kaže Tomašević.

Smatra li da ministar Horvat treba politički odgovarati odnosno dati ostavku zbog sporog procesa obnove nakon potresa, Tomašević kaže:

“Mislim da politički trebamo svi odgovarati s obzirom na ingerencije koje imamo, sve što smo obećali u kampanju smo napravili”, znakovito je poručio Tomašević.

Dotaknuo se i teme žičare.

O žičari sam razgovarao s ministrom Ćorićem, vezano za buku, ključni sastanak koji bi trebali imati sljedeći tjedan je s ministrom prometa, bit će na temu svih prometnih projekata u Zagrebu koji se mogu prijaviti na sredstva EU fondova”.

Komentirao je i svoje političke ambicije.

“Moja uloga je da štitim interese građana Zagreba, prerano je govoriti o izborima za tri godine, moje političke ambicije su u potpunosti fokusirane na Zagreb”, tvrdi Tomašević.

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI