TOMAŠEVIĆ JE U PAKTU PROTIV PLENKOVIĆA I ORBANA! Stigao prvi konkretan potez novog šefa metropole

Foto: Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nedavno se u Budimpešti družio sa svojim kolegama, gradonačelnicima Varšave, Praga, Bratislave te domaćina Budimpešte.

Svi su oni sudjelovali na Forumu na međunarodnom skupu Budimpeštanski Forum-Izgradnja održive demokracije koji je održan 16. i 17. rujna. Zapravo se radi o skupu koji je organiziran u sklopu koalicije naziva Pakt slobodnih gradova kojemu je cilj promocija liberalnih i zelenih politika, nasuprot politikama koje podržavaju konzervativci.

Inače je koalicija oformljena još 2019. godine, a tvore je gradonačelnici Praga, Bratislave, Varšave i Budimpešte – Zdrenek Hrib, Matuš Vallo, Rafal Trzaskowski i Gergely Karacsony. Nedugo nakon što je postao novi šef metropole, Tomašević je dobio poziv da se pridruži toj koaliciji, a kako zagrebački gradonačelnik poziv i sudjelovanje na panelu nije odbio jasno je da se pridružio protivnicima Orbanove politike preko kojih bi prema nekim tezama njegova platforma Možemo trebala krenuti u pohod na nacionalnu političku scenu, odnosno u destabilizaciju Plenkovićeve Vlade.


Pakt slobodnih gradova pokazatelj je da je moguće graditi zeleno-lijevu vanjsku politiku, a zagrebački gradonačelnik očigledno u tome vidi svoj smjer. Putovanje u Budimpeštu prema mnogima je za Tomaševića važan međunarodni skup kojim je jasno nagovijestio da je njegova vanjska politika oprečna od one koju providi Plenković i njegova Vlada bliska Viktoru Orbanu. Tomaševićev je cilj platformu Možemo definirati kao stranku koja provodi umjereno zelenu politiku, a potpisivanjem Pakta slobodnih gradova zagrebački gradonačelnik pokazuje da je odabrao posve suprotnu stranu od one koju zauzimaju Andrej Plenković i njegova Vlada.

Koalicija oko koje se Tomašević angažirao zalaže se za promociju zajedničkih slobodarskih vrijednosti, ljudskog dostojanstva, demokracije, jednakosti, vladavine prava, društvene pravde, tolerancije te kulturne raznolikosti, a inspirirana je knjigom ‘Kad bi gradonačelnici vladali svijetom: disfunkcionalne nacije, gradovi u usponu’, koju potpisuje američki politički teoretičar Benjamin Barber koji je još u intervjuu s početka 90-ih tvrdio kako je Jugoslavija bila na korak do pridruživanja novoj, građanskoj Europi te da sada vidimo kako se međusobno kolju u ime plemenskih identiteta za koje bi većina ljudi mislila da su umrli prije Drugog svjetskog rata. Inače je Karacsony gradonačelnik Budimpešte još od 2019. godine, a nedavno je otkrio kako namjerava biti kandidat za premijera šest oporbenih stranaka koje nastoje formirati savez za rušenje Orbana na parlamentarnim izborima koji se održavaju naredne godine. Njegov je ekološki savjetnik svojedobno izazvao pažnju javnosti zbog teze o tome da bi država trebala zabraniti krštenje djece pošto kršenja predstavljaju kršenje njihovih prava. Varšavski gradonačelnik Trzaskowski na ovoj se poziciji nalazi od 2018. godine, a prije toga svoju je državu predstavljao kao zastupnik u Europskom parlamentu, bio je i ministar uprave i digitalizacije u poljskoj vladi, a uz ostalo najavio je uvođenje antidiskriminacijskog odgoja i spolnog odgoja prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. Hrib je pak gradonačelnik Praga od 2018. godine, a ujedno je član Češke piratske stranke te je bio aktivan u zdravstvenoj neprofitnoj organizaciji koju je osnovao. Gradonačelnik Bratislave Vallo je na čelu svojeg grada od 2017. godine, a poznat je uz ostalo kao sudionik ondašnjih gay povorki. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI