TOMAŠEVIĆ NA TRNJANSKIM KRIJESOVIMA: ‘Slavi se dan kada je Zagreb oslobođen od fašističke, odnosno ustaške okupacije’

Foto: Nera Simic/Cropix

U počast partizanskim postrojbama koje su 8. svibnja 1945. oslobodile Zagreb, Mreža antifašistkinja Zagreb i Savez antifašističkih boraca i antifašista na savskom su nasipu u subotu organizirali manifestaciju Trnjanski kresovi. Na toj manifestaciji bio je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

On je na paljenju 7. Trnjanskih kresova rekao kako od 2015. godine slave “dan kada je Zagreb oslobođen od fašističke, odnosno ustaške okupacije”.

“Za vrijeme Drugoga svjetskog rata, u teškim vremenima okupacije, Zagreb nikad nije bio pokoren. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata brojni građani Zagreba zajedno s drugim partizanima iz cijele Hrvatske sudjelovali u jedinicama narodno-oslobodilačkog pokreta, Antifašističkoj fronti žena te izvodili subverzije protiv okupatorske vojske i kvislinga”, istaknuo je Tomašević.

Oni su, naglasio je, sakrivali ljude kojima je prijetila deportacija u sigurnu smrt.

Brojni ljudi iz grada su pružali otpor i zato Zagreb nikada nije bio pokoren i zato će uvijek biti nepokoreni grad, rekao je Tomašević.Istaknuo je kako odaje počast za 30 tisuća građana Zagreba koji su dali svoju žrtvu u partizanima i bili žrtve ustaškog i fašističkog terora.

Jedinice koje su oslobodile Zagreb oslobodile su ga na krilima socijalne pravednosti, vjere u jednakost i internacionalizam, što su vrijednosti koje mi danas trebamo baštiniti, ustvrdio je i dodao kako se njima pale krijesovi.

Poručio je kako obavezno treba graditi društvo na klasnoj i rodnoj jednakosti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI